2020 januárja is jóval melegebb lehet az átlagosnál Európa nagy részén

A 2019/2020-as tél eddig eltelt időszaka bizony nem kedvezett az igazi, havas tél szerelmesei számára. Az évszak elején történt egy epizódszerű hidegbetörés, és a tőlünk délnyugatra örvénylő ciklonrendszer peremén, az olasz térség felett egy ciklonális hullám keletkezett, vagyis egy mediterrán ciklon határozta meg időjárásunkat december második napján és okozott az ország északi, északkeleti tájain, síkvidéken is, kiterjedt havazást, másutt esőt, havas esőt. Ekkor többfelé 5-10 cm összefüggő hótakaró borította be a földeket, mely néhány napig a ciklon elvonultával kialakuló hideg légpárna alatt konzerválódott is az északkelet-magyarországi vidékeken.

Fotó: Szilvási Tibor- MetKép-> A ti csoportotok (2019. december 2.)

Az időben érkezett tél azonban kérészéletűnek bizonyult. December második hetében a friss számításokból futtatott előrejelző modellek szokatlan decemberi felmelegedés jeleit kezdték felvetni a harmadik hétre.
A lehűlést követő melegedő tendencia stabilnak bizonyult, Kelet-, Délkelet-Európa felett magas légnyomású terület alakult ki, melynek a peremére kerültünk. Ezzel szemben az Atlanti-óceán, majd Nyugat-Európa felett erősen kimélyült ciklonrendszer örvénylett és okozott nagy esőzéseket, szélviharokat. Nálunk a két eltérő nyomásnívóval rendelkező légképződmény közös, azaz délies áramlási rendszere érvényesült.

A megélénkülő, több helyen megerősödő déli szél Afrika irányából meleg, szubtrópusi eredetű légtömegeket sodort Európa belseje felé.

A decemberi hőhullám viszonylag tartósnak bizonyult, több hőmérsékleti rekord is megdőlt.  Bő 10-15 fokkal volt melegebb a december közepi normánál.

Az enyhe idő a hónap utolsó hetében is folytatódott, viszont karácsony előtti napokban a nyugat-európai alacsony nyomású zóna fokozatosan az anticiklonnal szemben teret nyert Európa középső tájai felett, ezért kiadós esőzések következtek. December 22-én napi csapadékrekord is dőlt, eddig a legtöbb csapadékot 1914-benVárpalotán mérték, akkor 41,6 mm volt a napi összeg. Idén Bakonybél Somhegypusztaállomáson 65,5 mm-t mért az OMSZ társadalmi észlelője, mellyel új országos napi csapadékrekord született- tette közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

A karácsonyi ünnepek sem hoztak igazi téli fordulatot, bár a középpontjával felettünk átvonult markáns peremciklon hátoldalán, a magasban kissé hidegebb léghullámok áramlottak felénk.
December 23-án hétfőn, Kab-hegyen 122 km/h-ás orkán erejű széllökést regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása, a ciklon hátoldalán sokfelé viharos szél tombolt, síkvidéken is 60-90 km/h között mozogtak a legerősebb szélrohamok északnyugati irányból.

Az ünnepek szárazabb, de még mindig enyhe, csak elszórt és kevéske csapadékot adó periódussal teltek valamint december hátralevő része sem produkált drámai fordulatot, noha a két ünnep között egy markánsabb hidegfront hozott újra viharos északi szelet és a magasban sarkvidéki léghullámokat. Mögötte a nyugalomba jutott fagyos levegő megülte a Kárpát-medencét, miközben a magasban gyors enyhülés, melegadvekció indult meg. Ez fokozódó inverzióhoz vezetett, tartós és sűrű ködképződéssel, rétegfelhőzet, avagy hideg légpárna kialakulásával. Kazincbarcikán számottevő mennyiségű  ipari havazást észleltek két alkalommal is, utóbbit az új évben. Ez tulajdonképpen nem magaslégköri változásnak volt az eredménye . A meteorológiai számítások kialakulásával nem tudnak számolni, ugyanis részben emberi tevékenység játszik szerepet a kialakulásában, emiatt a modellezések során nem kerül feltérképezésre

Ipari havazás Kazincbarcikán

Szilveszter újra jelentős enyhülést hozott, ún. álcázott hidegfront seperte ki a megülepedett nyirkos, hideg légtömegeket. Ez sem ritka jelenség télen,  hogy hideg légpárna után a hidegfront jelentős enyhülést okoz a talajon, hiszen átmozgatja a levegőt, így a szél és gyakran a napsütés együttes hatására hirtelen erősen emelkedik a hőmérséklet.

A 2020-as év ugyan téliesebb időjárással köszöntött ránk, de ez is leginkább a hideg légpárna és az érkező száraz, hidegfrontok számlájára írhatók. A velük járó gyengülő csapadékzóna elenyésző mennyiségeket produkált, zömmel kevés eső, havas eső, északkeleten, keleten ónos szitálás, jelentéktelen havazás formájában.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Az előttünk álló januári időszak a legfrissebb számítások alapján Magyarországon átlagos, vagy annál pár fokkal enyhébb lehet. Természetesen a hosszabb távú hőmérsékleti anomáliákra vonatkozó előrejelzések inkább csak valószínűséget mutatnak, így egy tartósabban enyhébb időszakban bőven benne lehet egy-egy átlagon aluli, például a jelenlegi hidegfront mögötti hidegbeáramláshoz köthető, akár kissé átlagon aluli intermezzo is. 

Kiterjedt síkvidéki havazás, tartós fagyhullám kialakulása 2 héten belül kizárható, ezért a január nagy része szintén komolyabb hó helyzet kialakulásától mentesen telhet el, kiknek örömére, kiknek bánatára.
Az átlagosnál enyhébb európai télnek összetett légkördinamikai háttere van, melynek folyamatáról egy következő, kissé tudományosabb, szakmai hangvételű cikkben kerül sor.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, wxcharts, wetterzentrale