Szmogriadó! Van ahol már veszélyes a levegő minősége!

A frontok által előidézett viharos szelek csak átmenetileg képesek olyan helyzetben javítani a levegő minőségét a téli időszakban, mint a mostani. Ugyanis az elmúlt 10 nap nagy részében inkább szélcsendes, mérsékelt légmozgásokkal tarkított ún. anticiklonális helyzet a mérvadó, melyben szerepet kap(ott) alkalmanként a hideg légpárna.
A légszennyezettség mértéke a talaj közeli erősebb áramlások nélkül gyorsan képes fokozódni. Ez történt az elmúlt, újból szélcsendesebb napokban.
Ebben sajnos jelentős javulás nem következik, a szombaton érkező hidegfront ugyan megmozgatja kicsit a légrétegeket a legtöbb helyen a talajon is, de nem lesz elég erős ahhoz, hogy mindenhol, kiemelten északkelet-magyarországi túlsúllyal kiseperje a megülepedett, szennyezett, nyirkos légtömegeket.
A következő hét pedig ismét frontmentes, magas nyomású zónával meghatározható időjárási viszonyokkal folytatódik, melyben leszálló légmozgások uralkodnak majd, ezért a csendes, nyirkos levegőben fokozódik a ködhajlam és tovább romlik a levegő minősége.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzése alapján veszélyes volt a levegő minősége Putnokon és Sajószentpéteren. További 5 településen egészségtelen:  az indexek alapján ilyen terület volt Kecskemét, Miskolc, Kazincbarcika,  Tököl, Nyíregyháza. Ezen kívül még 16 helyen kifogásolható, mely a kis méretű aeroszol részecskék koncentrációjának magas értéke , az egészségügyi határérték túllépésének a következménye.

Ez már egészséges embereknél is okozhat kiabáló tüneteket, panaszokat: légúti irritáció, köhögés, tüsszögés, könnyezés.
Az erőteljes légszennyezettség nem csak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, sőt a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatást gyakorol.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az érintett településeken élőknek a hosszabb szabadban történő tartózkodást, érdemes kerülni a szabadtéri sporttevékenységeket is, mint a kocogás, futás!
Kerüljük a helytelen fűtési mód használatát, saját gépjármű helyett célszerű a tömegközlekedést igénybe venni, hogy ezzel is egy lépéssel csökkenteni tudjuk a tovább romló levegőminőség okozta terhelést.

Vigyázzunk kisgyermekeinkre, ilyenkor nem ajánlatos levegőzni vinni a kicsiket, és a forgalmas régiókat kerüljük amennyire lehet a nagyobb városokban, ha ez a kötelező (bölcsőde, iskola, óvoda) és egyéb okokból (orvosi vizsgálat) nem elkerülhetetlen.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: vgfszaklap.hu

Borítókép: depositphoto