Orkánciklon Északnyugat-Európában, akár 160-180 km/h-ás szélrohamok!

Míg Európa középső, keleti, és délebbi részein eseménytelen, anticiklon által alakított az időjárás, addig messze északnyugaton, a Brit-szigetek környezetét rendkívül erőteljes és kimélyült ciklon érte el, melynek középpontjában 938-940 hPa köré csökken a légnyomás.
Látható, hogy rendkívül sűrűk az izobár vonalak, vagyis nagy a légnyomási gradiens, amiből következtetni lehet arra, hogy heves szélviharral jár a ciklon útja. Emellett intenzív csapadéktevékenységre is előfordul térségben, ám középpontjával a ciklon távolabb halad el, megközelítőleg a Feröer-szigetek környékén.

Minket ezek az észak-atlanti ciklonok békén hagynak, nálunk folytatódik a stabil, anticiklonáris uralom, hideg légpárnával, mely időszakosan, az ország egyes részein elvékonyodhat, ezért a napsütés jótékony hatásának köszönhetően azokon a területeken akár +4, +9 fok közötti maximumokat is mérhetünk.
Máshol ellenben fagypont körüli, kissé az alatti, rétegfelhős, zúzmarás köddel tarkított napokra számíthatunk egészen szombatig, mikor egy frontzóna éri el országunkat nyugat felől és felszaggathatja egyre nagyobb területen a ködmezőket.


Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Források: wxcharts.com, Eumetsat

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt