Szerdán hidegfront, utána napos, enyhébb idő

A Kárpát-medence időjárását egy nagyon erős, nyugat-keleti irányba hosszan elnyúló magas nyomású zóna alakítja. Az anticiklon belsejében a légnyomás 1040-1050 hPa között szóródik, mely az északi-, és nyugat-európai országokban néhol rekordokat dönt. Nálunk is jellemzően ezen tartományon belül, zömmel 1045 hPa környékén alakul.

A fokozatos javulás elkezdődött, ma már több helyen előbújt a nap, és erősödött a nappali felmelegedés, néhol +7, +8 fokot is mérnek, de jellemzően fagypont felett szóródik, egyedül a keleti, délkeleti és az észak-dunántúli régiókban fordul még elő 0 fok körüli érték.
Bár tartós napsütésre még nem számítunk, mivel a magasban újra enyhébb levegő sodródik felénk, ezért részlegesen, de újra képződnek sűrűbb ködfoltok, amik kedden makacsabbul is tarthatják magukat a nap első felében. Délután ismét lehet átmeneti napos periódus. Számottevő légmozgás még nem ígérkezik. A maximumok tág határok között alakulnak, a napos részeken +6, +7 fok körül, a párásabb, ködösebb vidékeken 0 fok közelében.

Szerdán ehhez képest még nem változik, de csütörtökre virradóan hidegfront érkezik, aminek felhőzetéből jelentéktelen csapadék is lehet elvétve, zápor, hózápor formájában. Csütörtökön napközben csökken a felhőzet, és végre több órás napsütésben is részünk lehet. Megélénkül, megerősödik az északnyugati, északi szél, ezért tisztább, száraz légtömegek áramlanak a medencébe. A magasban ismét hidegadvekció zajlik majd le, viszont a talaj közeli rétegekben a nappali órákban a mérsékelt éjszakai fagyokat követően +2, +9 fok közötti értékeket mérhetünk.

Fotó: Vázsonyi Eszter- MetKép-> A ti csoportotok

Borítókép, háttérkép: Hotváth Ádám MetKép-> A ti csoportotok

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporesők is kialakulhatnak