A jövő héten a napos körzetekben +11, +12 fok is lehet

A Kárpát-medence időjárását egy nyugat-keleti tengely mentén elterülő több középpontú anticiklon alakítja, melynek egyik centruma fokozatosan felettünk gyengül el és délnyugat felé húzódik. Ettől a magas nyomású zónától északra és délnyugatra is ciklonok örvénylenek. Előbb a messze északon, középpontjával a Barents-tenger felett tevékenykedő ciklon és a hozzá kapcsolódó hidegfront jut szerephez, majd a  hétvégére már a délnyugat-európai, elöregedő magassági teknő áramlási rendszerébe kerülünk, gyengülő frontfelhőzet húzódik felénk nyugat felől.
Az elmúlt napokhoz képest változékonyabb, az ilyenkor szokásosnál egyre enyhébb légköri helyzet körvonalazódik a hétvégétől, megszűnik az országos hideg légpárnás helyzet. Regionális beragadó rétegfelhőzettel, köddel az arra érzékeny tájakon (északkeleten, az Alföldön és nyugat-dunántúli részeken) számolni kell természetesen, de területi lefedettségük már kisebb lesz jóval.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérséklet előrejelzés is jól mutatja, hogy a nagyon hideg, sarki légtömegek messze északra maradnak:

Részletes prognózis:
Éjjel
lényegesen még nem változik a helyzet. Ismét többfelé leszáll és sűrűsödik a köd. Emellett változó térben és időben előfordulnak derültebb, kevésbé felhős tájak. A légmozgás gyenge marad és hajnalra 0, -7 fok közé hűl a levegő. Számottevő csapadék nem hullik, de szitálásra, ónos szitálásra, hószállingózásra érdemes számítani. Síkosak lesznek az utak, vigyázzanak a korán járművel útnak indulók!

Szerdán hidegfront éri el országunkat északnyugat felől. A reggel még ködösen, párásan indul a legtöbb helyen, aztán a délelőtti, kora délutáni óráktól mind nagyobb területen felszakad a ködfelhőzet és elkezd tisztulni a légkör a megélénkülő északnyugati szél hatására. Északkelet-Magyarországon, valamint a délnyugati határszélen tartósabban is megmarad még a köd. Itt ónos szitálás miatt továbbra is síkos útszakaszokra van kilátás!
A hőmérséklet ott ahol kisüt a nap +5, +7 fok köré is emelkedhet, máshol a borongós, szürke, köddel érintett vidékeken fagypont körül marad.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Pap Imre- MetKép-> A ti csoportotok

Csütörtökön már nem lesz jellemző a tartós köd az ország túlnyomó részén, érdemi csapadékra nem kell számítani.
Több órás napsütés mellett gyakran élénkül meg az északnyugati, északi szél.  A hajlani -1, -6 fok közötti fagyok után, a csúcsértékek +2, +9 fok között várhatóak.

Pénteken ehhez képest lényegesen nem változik a helyzet, viszont a nyugatról-kelet felé helyeződő anticiklon és a magasban kezdődő melegadvekció  hatására ismét fokozódhat a hajnali pára és ködképződés, ami a nappali órákban feloszlik, zsugorodik. Az északnyugati és északkeleti végeken van esély esetlegesen a rétegfelhőzet megmaradására, másutt hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt.
A déli szél néhol kissé megélénkülhet. +2, +8 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála kora délutánra.

Fotó: Nagy László- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén gyenge melegfronti felhőzet húzódik felénk nyugat felől, ezért kisebb eső is lehet a Dunántúlon szórványosan. Máshol a hajnali köd eltűnése, ritkulása után kisüt a nap eleinte, északkeleten maradhatnak kis körzetekben tartósan rétegfelhős, párás tájak. Ott ónos szitálás veszélye sem kizárt ismételten. Az ország legnagyobb részén +3, +9 fok között tetőznek az értékek. Északkeleten maradhat fagypont közelében.
A délies légmozgás mérsékelt marad, csak néhol élénkülhet meg legfeljebb.

Vasárnap marad az általában erősebben felhős, délen, délnyugaton már a szakadozó, vékonyodó felhőréteg között naposabb jelleg.  Jelentős eső nem hullik, csak itt-ott lehet kisebb, szemerkélő eső. Erősödik a felmelegedés mértéke a déli részeken, ott +9, +10 fok köré a legvalószínűbb, máshol még jellemzően +2, +7 fok között alakul.

A jövő héten a reggeli párásság, ködfoltok eltűnése után legfeljebb fátyolfelhők jelenhetnek meg a napos körzetekben, ahol a legmelegebb órákban akár +10, a hét közepe felé haladva kedd, szerda környékén +11, +13 fok is előfordulhat.
A szélvédett északkeleti és nyugat-dunántúli körzetekben van esély arra, hogy megmaradjon a rétegfelhőzet, máshol nem lesz meghatározó.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Kupai Ildikó- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítete: Pap Áron -meteorológus-
Források: wxcharts.com

Borítóképért köszönet: Sütő Máténak