MELEGREKORD UTÁN: Szombaton délnyugaton a 18-20 fokot közelíthetjük

Ahogyan az Országos Meteorológiai Szolgálat, továbbá Sütő Máté kollégám beszámolt róla, hogy megdőlt a mai napra vonatkozó napi maximumhőmérsékleti rekord +16.7 fokkal (Drávaszabolcs) (korábbi 1965-Homokszentgyörgy +16.4 fok) úgy a további rekordok is veszélybe kerülhetnek.
Bár a február 1-jére vonatkozó napi maximumrekord +19.8 fok, (1944- Kőszeg) igen magas érték, de nem zárható ki, hogy hasonló magasságokba emelkedjen a hőmérséklet csúcsértéke, mint azon a napon történt.

Oka, hogy erőteljes délnyugati, nyugati áramlás uralja a légköri helyzetet, mellyel az Atlanti-óceán szubtrópusi régióiból nagyon enyhe, váltakozó nedvességtartalmú, óceáni eredetű levegő áramlik felénk a tőlünk északra örvénylő ciklonok előoldalán.
A hétvége időjárását ez az enyhe légtömeg határozza meg, azonban vasárnap hidegfront érinti hazánkat, ismét előfordulhat kevés eső, zápor és szelídül a több felhő hatására a „meleg” a nappali órákban. Az éjszakák fagymentesek lesznek.

Komolyabb változás ebben majd kedden kezdődik, mikor egy észak-atlanti ciklonhoz kapcsolódó markáns hidegfront éri el a medencét, esőkkel, záporokkal, foltokban zivatarok is lehetnek és viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A front mögött sarkvidéki eredetű levegő zúdul Európa belsejébe. A csapadék halmazállapota emiatt szerdától hózápor formájában is jelentkezhet, de nagy és kiterjedt havazás nem ígérkezik.
Ennek alakulásáról frissülő előrejelzéseinkben, cikkeinkben informálódhatnak, érdemes lesz követni!

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Forrás: wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt