KÖZEL KÁNIKULA, STRANDIDŐ: ezt hozta február 1-je a spanyolokhoz

A média által közölt hírekben jól emlékezhetünk , hogy január 19-21 között tombolt Spanyolországban a Gloria nevű ciklon, mely halálos áldozatokat követelt, ítéletidőt okozott, özönvízszerű esőzések, fennakadásokat okozó havazások fordultak elő a keleti régiókban.
Ezzel szemben alig telt el bő 10 nap és nagyot fordult a kocka, ugyanis egy magassági gerinc, a talajon anticiklon épült fel Délnyugat-Európa felett, amit meleg, szubtrópusi eredetű levegő tölt ki.
Ott sem megszokott télen az ilyen magas hőmérséklet melyet 2020. február 1-jén mértek Spanyolország keleti részein. Nem egy helyen 26-27 fok köré melegedett a levegő, ez pedig ott is lényegesen magasabbnak számít az ilyenkor elvárhatótól. 
A spanyol nagyvárosban, Valenciában 27 fokig melegedett a levegő, mely idehaza például megfelelne bőven egy június végére jellemző maximumnak is.

Természetesen nem csak abban a régióban van ilyen enyhe idő, a közép-és észak-európai országokban is rendkívül enyhe légköri helyzet uralkodik, ezt reprezentálja a hőmérséklet-anomália előrejelzési térkép 2 méteres magasságra vonatkozóan. Keddtől változik majd a cirkuláció, akkortól sarkvidéki eredetű levegő zúdul Európa belsejébe, megszűnik a szélsőségesen enyhe idő, legalábbis átmenetileg mindenképp.

Források: Severe Weather Europe, wxcharts.com
Borítókép: promotions.hu