Viharos, helyenként orkán erejű északi széllel tör be a hideg szerdára, zivatar és hózápor is lehet!

Az elmúlt hetek szélcsendes, ködös időjárása után, sokkal mozgalmasabb napok köszöntöttek be a Kárpát-medencébe. Nem éppen télre emlékeztető légköri helyzet uralkodik a kontinens nagy részén, még Észak-Európában is tavasziasan enyhe az idő a napokban.
Oka, hogy Dél-, Délnyugat-Európa felett egy magassági gerinc helyezkedik el, az anticiklonban leszálló légmozgások uralkodnak, melyet szubtrópusi eredetű levegő tölt ki, nem véletlen, hogy Spanyolország keleti tartományaiban nyári hőmérsékleteket (25°C elérő, illetve azt meghaladó!) mértek február 1-jén.
A kontinens többi részén pedig ennek a magas nyomású zónának az északi peremén uralkodó nyugat-keleti, avagy zonális áramlási rendszer dominál, ami az Atlanti-óceán felől váltakozó nedvességtartalmú, enyhe léghullámok érkezését biztosítja.

Így lesz ez még hétfőn is, hiszen reggelre egy melegfront, napközben pedig már hidegfront hatásával kell számolni. A frontfelhőzetből több helyen alakulnak majd ki esők, záporok, bár a csapadék mennyisége még nem lesz jelentős. Egyelőre a hőmérsékleti értékek sem esnek vissza, éjszakai fagy nem lesz és helyenként +10 fok alá sem süllyed a hőmérő higanyszála.
Napközben +8, +15 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk a legmelegebb órákban.

Fotó: Szabóné Barizs Katalin- MetKép-> A ti csoportotok

Keddre átalakul az eddig megszokott áramlási mező.  Nyugat- Északnyugat-Európa felett is megemelkedik a légnyomás, és az óceán felől délkelet felé mozgó ciklon pályája rajtunk keresztül vezet majd.
Markáns hidegfront érkezik, beborul az ég és elered az eső, záporeső, az intenzívebb záporokat néhol akár dörgés, villámlás is kísérheti. Később a hidegbeáramlás miatt akár vegyes halmazállapotú, havas eső, jég- és hódara záporok is lehetnek.
Az érkező sarkvidéki eredetű hideg levegő és a még itt található enyhe levegő határán várhatóan egy önálló ciklon képződik.
Ez tőlünk keletre lelassul középpontjával az áthaladása után és kimélyül, viszont a nyugatról egyre közelebb nyomuló anticiklon és a ciklon között fellépő nagy nyomási gradiens (légnyomáskülönbség) következtében viharossá fokozódik a szél.  
Első hullámban kedden is számítani kell viharos széllökésekre, majd szerdán a keletre, délkeletre kimélyült ciklon és a nyugatról benyúló anticiklon közös áramlásában viharossá néhol, főleg a magasabban fekvő körzetekben időnként orkán erejűvé erősödik az északi, északkeleti szél. A legerősebb széllökések a Dunántúlon majd a Tiszántúlon is elérhetik a 70-100, sőt kis eséllyel a nyugati tájakon, a magasabban fekvő helyeken, valamint északkeleten a Bodrogköz- Zemplén térségében a 100-120 km/h –t.  

Szerdán az ország középső tájain konvergencia vonal mentén megnő a kisebb havazás, hózáporok kialakulási esélye, de jelentős havazásra nem számíthatunk. Fokozatosan visszatérnek az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés is bő 10 fokkal visszaesik, az évszakos átlagnak megfelelő értékekre célszerű készülni. Napközben +5 fok körül, éjjel szerte az országban fagypont alatt várható, a szél mérséklődése után csütörtöktől erősebb fagy is lehet északkeleti tájainkon.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő

Forrás: wxcharts.com
Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-