SZERDÁN IS VIHAROS ILLETVE ORKÁN EREJŰ LESZ AZ ÉSZAKI SZÉL! Éjszaka keleten vegyes csapadék, eső, havas eső, hó!

Időjárásunkat a kelet felé helyeződő légörvény, és a Nyugat-Európa felett elhelyezkedő magassági gerinc, avagy anticiklon közös áramlási rendszere alakítja. Szélvihar kíséretében, északi légpályán sarkvidéki eredetű légtömegek zúdulnak a medencébe.
A ciklon hátoldalán szerdán egészen az esti órákig újabb hullámban kell komoly szélrohamokra készülni, melyek sebessége elérheti a 80-100, néhol a magasabban fekvő tájakon, különösen a Dunántúlon a 110-120 km/h-ás sebességet.
Látható, hogy már ma is nagy területen volt károkozó szél. A ciklon tőlünk keletre holnap megreked, és a nyugatról közelebb húzódó anticiklon hatására, a két légképződmény között nagy nyomáskülönbség alakul ki, melynek a tomboló szélvihar lesz az eredménye.
Csapadékra is számíthatunk éjjel, északkelet, észak felől az esti órákban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon a ciklon visszapörgő áramlási rendszerében vegyes halmazállapot formájában, így fenn áll átmeneti havas eső, hózápor, gyenge havazás esélye is, az eső mellett.

Csütörtökre mérséklődik lassan a szél, de még erős marad kezdetben, viszont károkozó légmozgás már nem várható ekkortól!

Forrás: OMSZ

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!