Kékestető hozta az újabb napi szélrekordot: 118 km/h!

Még ma is érezteti a Ciara orkánciklon a hatását, ugyanis reggel egy markáns hidegfront vonult át ismét felettünk, mely heves záporokat, zivatarokat okozott, helyenként jégeső, felhőszakadás kíséretében, sőt volt ahol havas eső, vegyes halmazállapotú csapadék keveredett az eső mellé. Bizony az aktuális események még egy nyári zivataros helyzet mögé is besorakozhatnak bőven… Február ellenére!
A ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja előterében az előoldali, viharos délnyugati szél tegnap még a Balatont is „kibillentette” a medréből, emellett rengeteg kár keletkezett a szélvihar miatt.

Éjjelre mérséklődik a szél, de még mindig lehetnek erős lökések Észak-Magyarországon, majd szerdán napközben újból megerősödik, sőt helyenként viharossá is fokozódik a nyugati, északnyugati szél az ország déli , délnyugati megyéit leszámítva.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte, hogy megdőltek a szélrekord: Kékestetőn csaknem orkán erejű lökést, 32,7 m/s-ot (117,7 km/h) mért az automata, amely 0,7 m/s-mal magasabb érték, mint az 1984-ben, Nagykanizsán rögzített 32,0 m/s-os (115,2 km/h) rekord.
Budapesten belül Lágymányoson fújt a legerősebb szél, ott 24,1 m/s (86,8 km/h) lett az új rekord, megdöntve ezzel Budapest Országút 1961-ben előfordult 24,0 m/s-os (86,4 km/h) rekordját.

Forrás: OMSZ
Borítókép alap: Szilvási Tibor



Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal