MetKép

Szubtrópusi "meleg nyelv" húzódik felettünk-> februári tavasz

Míg az észak-atlanti és északnyugat-, nyugat-európai térségben orkán erejű szelet, heves esőzéseket okoz(ott) a Dennis névre keresztelt viharciklon, addig Európa középső tájai felett a teknő előoldalán igen enyhe, szubtrópusi eredetű légtömegek áramlanak délnyugati irányból.
Igazi tavaszias idő jellemző országszerte, a napsütést a ciklonrendszer felénk is benyúló magas szintű felhőzete szűri. Ennek ellenére 10-18 fok között van a hőmérséklet, mintha csak március végén, április elején járnánk. A délnyugati szél főleg a Dél-Dunántúlon élénkült meg sokfelé, másutt mérsékelt déli, délkeleti légáramlás dominál.

Holnapra megérkezik a legyengült hidegfront, ám komolyabb lehűlést ez sem okoz, szórványosan záporok kialakulásával számolhatunk, és főleg az ország középső és nyugati, északnyugati részen feltámad az északnyugatira forduló szél. A kezdeti erősen felhős periódust a délután folyamán szakadozó, csökkenő felhőzetmennyiség követi, hosszabb-rövidebb napsütés is előfordulhat az ország 2/3-ad részén. Károkozó szélvihar ellenben nem várható.
Összességében marad a kirándulóidő, a csúcsértékek 9-15 fok között tetőznek.

Ez is érdekelhet!  Kora nyárias idővel indul a hét, majd kedden hidegfront érkezik