Egy nap tavasz után újabb hidegfront, akár téliesebb fordulattal!

Épphogy elvonult a legutóbbi front, de már láthatáron a következő, hiszen a Brit-szigeteknél újabb ciklon mélyül ki, melynek hidegfrontja kedd éjjel, szerdán befolyásolja majd időjárásunkat.

A bal felső sarokban az “L” betű jelöli a ciklont

Előtte hétfőn mérséklődik valamelyest a légmozgás, tiszta, sokfelé napos időre készülhetünk. A hőmérsékletek 5 és 12 fok között alakulnak.
Kedden igazi tavaszi idő valószínű, 12-18 fok közötti maximumokkal. A déli szél ugyan élénk lehet, de a frontok között nyugodtnak mondható idő valószínű. Változóan felhős égbolt mellett több-kevesebb napsütésre készülhetünk.

Kedden akár 15-18 fok is lehet

Majd kedd éjszaka, szerda hajnalban ér el minket az újabb hidegfront, mely a magasban jelentős lehűlést okoz. Megerősödő északnyugati széllel, és délen, délnyugaton akár jelentős esővel érkezhet. Útját záporok, esetleg zivatarok kísérhetik, melyekre a Dunántúlon, illetve délen van a legtöbb esély.

Csapadék intenzitás kedd éjszaka-szerda:

Ahogy az alábbi 850hPa (1500m) nyomáson előrejelzett hőmérsékletek is mutatják, több, mint 10 fokos lehűlést hoz majd magával a magasban, mely akár tartósabb is lehet.

Kedd délelőtt 1500m-en néhol 6 fok körül lesz
Csütörtök reggelre 1500m-en már -6, -7 fok körül lesz.

Bár ez még nagyon bizonytalan, de egyes modellfuttatások alapján a hétvégén, ha csak látványnak is, de eshet hó az Alföldön is, ám erről később még bővebben írunk.

Térképek: https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=850temp,850temp,wind10mkph,2mtemp&run=00&step=081&plottype=10&lat=46.478&lon=22.927&skewtstep=0