Pénteken újabb szélvihar érkezik!

A szerdai hidegfront után (cikk a lap alján) csütörtökön a délire forduló szél erősödhet meg főként a Dunántúlon, de máshol is élénk lehet. A Bakonyban viharos lökések is kialakulhatnak. A magasban átmenetileg enyhülés érkezik, de ez nem lesz jelentős. Néhol záporok, északkeleten hózáporok térhetik mozgalmassá az időjárást.
Éjszaka újabb hidegfront érkezik, mely előtt átmenetileg viharossá fokozódhat nagy területen a déli, délnyugati szél.

Majd péntek hajnalra ér el minket az újabb markáns hidegfront, szinte már megszokott módon viharos erejű széllel. A front nyomán északnyugaton 80-100km/h-s lökések is előfordulhatnak, a magasabb csúcsokon a 100km/h-t is meghaladhatják a legerősebb széllökések. Északkeletet leszámítva, ahol a Mátra, illetve valamelyest a Kárpátok szlovák vonulatai árnyékolnak, országszerte erős, viharos szélre kell készülni, és a Győr-Szeged széles sávban, szélfolyosóban akár 70-90km/h-s lökések is lehetnek.
Az OMSZ ECM modellje(1-3), illetve a WXCHARTS GFS(4-6) előrejelzési térképei is nagy összhangban vannak a közelgő szelet illetően.

ECM:https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

GFS:https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=overview,850temp,wind10mkph,2mtemp&run=00&step=384&plottype=10&lat=46.478&lon=22.927&skewtstep=0

A front a magasban erős lehűlést hoz és akár szilárd csapadék sem kizárt nyomában!

1500m magasan előrejelzett hőmérséklet péntek hajnaltól-estig

A szerdai frontról itt írtunk:

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!