Holnap reggel havazás-hol mennyi eshet?

Összegezve: Holnap reggel hidegfront érkezik országunk fölé, amely sokfelé okoz csapadékot, mely eső, havas eső, havazás formájában hullik le. Főleg Dunától keletre lévő területeken várható pár óráig megmaradó, vízes hóréteg.

Részletesebben: Holnap reggel egy hidegfront érkezik, mely a magasban levő eleve fagyos levegőre jön, illetve a hajnali, reggeli órákra -amikor mindig hidegebb van mint nappal- , ezáltal főként havazás várható.


Tehát minden feltétel adott hogy havazzon, magasban hideg, fagyos levegő lesz, illetve a hidegfront bőséges sok helyen 5mm feletti csapadékot hoz, az egyetlen egy kétséges paraméter a talaj közelében lévő levegő hőmérséklete. Sok modell 0-1 fok közötti hőmérsékletet vár, azonban az intenzív havazás le tudja hűteni elég hamar fagypontra. És mivel éjszaka érkezik, a nappali besugárzás sem “eszi meg a havat”. Viszont az elmúlt napokban igen meleg tavaszi időnek köszönhetően a talaj hőmérséklete bőven pozitív, amely alulról lévő olvadását eredményezhet. Ezáltal sok helyen ha csak pár órára is de mérhető hó hullhat. Amennyiben a csapadék intenzítása gyengül, akár átválthat havas esőbe, esőbe a havazás ( kivétel a hegyekben).

Még a Dunától keletre élők a havazásnak örülhetnek, addig Dunántúlon igen erős, helyenként viharos szélre kell számítani. Részletesebben kollegám cikkében tudhat meg többet:
https://metkep.hu/2020/02/27/karokozo-szel-varhato-a-dunantulon-holnap/

(Arome várható hőmérséklet előrejelzése holnap reggel 7.00-ra)

Na de akkor hol- mennyi hó eshet?

Főleg a Duna-Tisza közén eshet a legnagyobb hómennyiség, a síkvidéken 1-4 centiméter hóréteg hullhat. Másutt általában lepel- 2cm várható, a hegyekben (ahol végig negatív hőmérséklet mellett havazhat) ott 5cm feletti hóréteg sem kizárt.

Nappal a hóréteg elolvad vagy a nagy része olvadásnak indul.

Az eseményekhez köthető animált térképünk itt tekinthető meg.

Készítette: Ilu Tamás, Erdős László.