Országszerte eshet az eső vasárnap!

Országszerte eshet az eső vasárnap! Jelentősebb mennyiségű hullhat!

Késő este, éjszaka megvastagszik a felhőzet hazánk fölött és eleinte a déli területeken, majd fokozatosan egyre északabbra is kialakulhat eső, zápor.
Az eddigi próbálkozások az időjárás részéről kudarcba fulladtak, ami országszerte aszályos helyzetet teremtett.
A soron következő csapadékmező az eddigieknél szerencsére jobb esélyekkel indul és nagy területet érint majd. Bár a mennyiségek tekintetében vannak eltérések a különböző modelleken, de abban egyetértenek, hogy az ország jelentős részén, nagyjából az egész országban lesz csapadék.

Az OMSZ ECMWF modellje által előrejelzett csapadéktérkép reggel 8-kor, illetve 11-kor:

Ennek eloszlása még bizonytalan, de általában 2 és 10mm közötti mennyiségű esőre lehet készülni, tehát többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Kisebb régiókban a záporokból ezt meghaladó csapadékmennyiség is előfordulhat.

A GFS (1.) és az ECMWF(2.) modellek által előrejelzett csapadékösszegek:

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf&region=europe&chart=overview,overview,2mtemp,accprecip&run=00&step=039&plottype=10&lat=46.036&lon=22.514&skewtstep=0

Bár sokfelé hullhat nagyobb adag eső, az aszály továbbra is csak átmenetileg mérséklődhet, hiszen hatalmas a vízhiány. A közeli folytatásban sem látszik jelentős változás az aszály tekintetében.

Ez is érdekelhet!  Esővel, záporokkal tarkított péntek