Szombaton frontok csapnak össze felettünk-> estétől kiadós esők

Meleg- majd hidegfront, bőségesebb öntözéssel

A Kárpát-medence időjárását jelenleg több középpontú magas nyomású zóna határozza meg. Ennek a felettünk kialakult sekély anticiklonnak a hatása fokozatosan gyengül és egyre inkább a Vizcayai-öböl feletti középponttal megerősödő centrum peremére kerülünk.
E változás előzménye az észak-atlanti térségében örvénylő, szintén több középponttal rendelkező ciklonrendszer.
Az egyik ciklonmag a Feröer-szigetek környezetében mélyül ki, érintve a Brit-szigeteket. A hozzá kapcsolódó hullámzó frontálzóna meleg, majd hidegfronti szakasza ér el minket a nyugatról benyúló anticiklon keleti oldalán.
A front mögött északkelet, észak felé terjeszkedik a magas nyomás, ez által az Egyesült-államok keleti partvidékétől egészen a Kara-tenger térségéig terjedő anticiklonáris öv jön létre a jövő hét elején. A magasban azonban északról várhatóan egy magassági teknő fűződik le, mely alapvetően meghatározza onnantól a mi légköri helyzetünket is.
Az eddigieknél valamivel csapadékosabbra fordul az idő, ám emellett komolyabb felmelegedés egyelőre a hónap végéig nem valószínű, avagy az igazi strandidő még várat magára.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzésen látható, hogy miként alakulnak a légtömegcsere folyamatai az előttünk álló 10 nap során

http://www.wxcharts.com

Az 500 hPa-os nyomási szinten pedig a légnyomási-képződmények jövőbeli helyzetét követhetjük nyomon

Részletes előrejelzés:

Éjjel
nyugat felől a melegfront vastagodó felhőrendszere éri el országunkat. Elsősorban a Dunántúlon kell számítani belőle mérsékelt esőre, záporra. A légmozgás jellemzően változó irányúnak és gyengének ígérkezik. A minimumok 4-12 fok között szóródnak, elsősorban az északkeleti völgyekben még mindig előfordulhat talaj menti, esetleg gyenge légköri fagy. Újabb hideg rekord megdőlése sem zárható ki.  Itt lesz derültebb az ég kezdetben.

Szombaton melegfront határozza meg időjárásunkat, ezért erősen felhős égboltra tekinthetünk fel a legtöbb helyen. Inkább csak az Alföldön lehet kezdetben kevés napsütés, majd ott is inkább a felhőké lesz a főszerep. A délire forduló szél kissé megélénkül, mely a közeledő hidegfront előjele lesz.
A melegfrontból általában szórványos kisebb esők, záporok alakulhatnak ki, aztán az este érkező hidegfront következtében kiterjedt csapadékhullásra kell készülni.
Ekkor északnyugat felől nagy területen ered el az eső, az intenzívebb záporokat, itt-ott dörgés, villámlás, kisebb szemű jég, viharos szélroham is kísérhet.
Egyúttal az esti óráktól a konvektív csapadékot adó celláktól függetlenül is északnyugatira fordul és megerősödik, időnként viharossá fokozódik a légáramlás.
Napközben a legmelegebb órákban általában 18-24 fok között tetőznek a csúcsértékek, ám északon ennél kicsit hűvösebb, míg délnyugaton 1-2 fokkal melegebb a legvalószínűbb.

Fotó: Turi Eszter- MetKép-> A ti csoportotok

Vasárnapra a front délkelet felé tovább áll, kezdetben keleten még eshet az eső, foltokban záporok, zivatargócok is kialakulhatnak.
Az ország nagyobb részén kisüt a nap, és általában 18-20 fok köré emelkedik a hőmérő higanyszála.
Élénk, olykor erős marad az északnyugati irányú szél.


A jövő héten az említett magassági teknő szól bele időjárásunk alakulásába. Napközben az erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványos hevesebb záporok, helyenként zivatargócok törnek ki. A délutáni maximumok a hét első napjaiban többnyire 20 fok körül szóródnak, de a csapadékos térben- és időben ennél hűvösebb is lehet.
A szél északnyugatról, északról fúj, és továbbra is hűvösebb levegőt sodor magával az évszakos átlaghoz mérten.

Fotó: Király Károly- Metkép-> A ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.
Borítókép: pixabay.com


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-