MetKép

Hétvégére trópusi hőség, fülledtség társul, a lokálisan heves viharok mellé!

Viharok, fülledtség, hőség-> Ez vár ránk a héten!

A Kárpát-medence időjárását egy hullámzó frontrendszer alakítja, melynek hidegfrontja gyengült és feloszlott térségünk felett.
Holnap a tőlünk délnyugatra elhelyezkedő magassági teknő előoldalán nagy nedvességtartalmú és labilis rétegződésű légtömeg sodródik felénk dél, délkelet felől.
A hazánkon át húzódó sekély ciklonális mező pedig kellő táptalajt nyújt a délutáni, esti heves záporok, zivatarok kialakulásának.
A hétvégéig fülledt, meleg időre van kilátás, azonban a teknő peremén nyugat felől kissé alacsonyabb hőmérsékletű levegő is beszivárog a medencében, ezért délnyugat- északkelet hőmérsékleti megosztottságra készülhetünk eleinte.
A hétvége felé közeledve fokozatosan az óceán irányából a Skandináv félsziget felé centralizálódó anticiklon és a felettünk örvénylő magassági teknő közös áramlásába kerülünk. 
Ennek következtében kelet felől magas hőmérsékletű, kontinentális léghullámok érkeznek Európa belsejébe, fokozódik a felmelegedés mértéke. Mivel mi az alacsony nyomású zónához tartozunk majd, ezért kedvezőek maradnak a feltételek délutáni heves záporok, zivatarok kialakulásához.

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékek alapján is jól látható, hogy miként sűrűsödnek az izotermák környékünkön a hét második felében

http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Éjszaka
átmenetileg csökken a csapadékhajlam. Hajnaltájt viszont a délnyugati, déli országrész felett ismét erősebb megnövekszik a gomolyfelhőzet és ekkortól megnő a zápor, zivatargócok kialakulási esélye. A légmozgás mérsékelt, gyenge lesz, legfeljebb zivatarok környezetében fordulhat elő átmeneti szélerősödés.
Hajnalra 11-18 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála.


Kedden napközben újból labilizálódik a légkör a több-kevesebb napsütés mellett. Az erős gomolyfelhő-képződésből több helyen pattannak ki zápor, zivatargócok, ám a Dunántúl nyugati felén ahol összefüggőbb lehet a felhőzet, kicsi a valószínűsége érdemi konvektív eseményeknek és ott alacsonyabban tetőznek a csúcsértékek is.  Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégverés, viharos szélrohamok kísérhetik.
A szél egyébként zivataroktól függetlenül mérsékelt marad. A maximumok nyugat-keleti megosztottságban 19-29 fok között szóródnak.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Szerdától a hétvégéig érdemi változás nem történik, szinte minden nap kialakulhat több-kevesebb helyen záporeső, zivatar.  A hőmérsékletek kiegyenlítettebbnek mutatkoznak, országos átlagban éjjelente 12-19, napközben 22-29 fok közé emelkednek.


A hétvégén várhatóan kissé csökken a kiterjedtebb zápor, zivatarképződés esélye, ám ennek ellenére számítani kell rájuk elszórtan.
A napsütést zömmel fátyol és délutáni gomolyfelhősödés zavarhatja, miközben a magasban a kelet felől érkező nagyon meleg levegő hatására itt a talaj közelben sokfelé 30 fok közelébe, sőt az Alföldön, valamint az ország északkeleti tájain az fölé szökik a hőmérő higanyszála.
Az éjszakák szombaton és vasárnap is enyhék lesznek, 13-20 fok közötti minimumokra van kilátás.

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős szombat, elszórtan lehet záporeső, zivatar
Fotó: Boros Ádám Metkép-> A ti csoportotok

További friss előrejelzéseink itt és itt olvashatók.


Összefoglalót készítette: Pap Áron – meteorológus-