MetKép

Sokfelé több, mint 100mm eső hullhat a jövöhéten!

Sokfelé több, mint 100mm eső hullhat a jövöhéten!

A vasárnapi intenzív zivatarok lassú mozgásuk és nagy kiterjedésük következtében többfelé okoztak/okoznak özönvízszerű esőt. Ezekről a cikk alján lévő linkeken bővebben is olvashatnak!

A hét további napjaiban sem lesz ez másképp, sokfelé több, mint 100mm eső hullhat, hiszen gyakran kell készülni zivatarokra, melyeket felhőszakadás is kísérhet.
Hétfőn és kedden is sokfelé lesz zivataros az időjárás, némileg mérséklődő maximum hőmérsékletek mellett. Bár valamelyest kisebb területet fedhetnek le, így is az ország jelentős részén lehet számítani rájuk. A középső területeken, északon és délen nagyobb valószínűséggel, de elszórt jelleggel máshol is.
Már kedd estig is jelentős csapadék hullhat, ami lokálisan akár az alábbi ábrán szereplő mennyiséget is meghaladhatja, közelíthet a 100mm-hez, esetenként meghaladhatja:

ECMWF modell alapján

A továbbiakban is nagy területen várhatóak zivatarok, ám ezeknek területi eloszlásáról még kár lenne komolyabb elemzést folytatni, jelenleg a Dunától keletre favorizálják a modellek a nagyobb mennyiséget, de ez még változhat.
A hét végéig, ahogy az a térképen is látszik, nagy területen érheti el a lehulló összcsapadék a 100-120mm-t, lokálisan ezt is meghaladhatja.

ECMWF modell alapján

Látványos zivatar a mai napról:

Így robbant be a légkör:

https://youtu.be/l5Ss6QffhzU

Elöntötte a fővárost a víz:

Szolnokra így érkezett a vihar:

Vasárnap ez várható még: