Kezdődő kánikula, strandidő- pénteken több, hétvégén kevesebb zivatar

Igazi nyári napok, némi szépséghibával-> több-kevesebb zápor, zivatar

Az óceán felett, az észak-atlanti térségben magassági teknő és a hozzá kapcsolódó mérsékelt-övi ciklon örvénylik. Nyugat-Európa tájain ennek a teknőnek az előoldalán az Azori-szigetek környezetében elterülő anticiklon terjeszkedése történt a kontinens belseje felé északkeleti, északi irányba.
A betüremkedő magassági gerinc peremén egy hidegcsepp fűződött le észak felől, ami most a hét második felében alakítja időjárásunkat.
E légörvény azonban töltődik, és gyengül, ezért csak részben lesz hatással légköri helyzetünkre. Hatására labilizálódik a légkör, ezért délutánonként megnő a kis körzeteket érintő zápor, keményebb zivatargóc kialakulási esélye.

A hétvégén fokozatosan csökken a kiterjedt zivatartevékenység, viszont szórványosan számítani kell rájuk. Délnyugatira forduló áramlással szubtrópusi eredetű légtömegek sodródnak felénk ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérséklet előrejelzés alapján jól látható miként hódít teret a magas hőmérsékletű légtömeg:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Ma délután a nappali órákban a hosszabb-rövidebb napos periódusok mellett egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő képződés, melyből elszórtan, nagyobb eséllyel északkeleten és a Dunántúlon fordulhatnak elő kisebb esők, záporok, itt-ott főleg északkeleten zivatargócok. A délkeletire forduló szél csak kissé és helyenként élénkülhet meg, illetve az esetleges zivatarfelhők környezetében lehetséges erősebb szélroham.
A délutáni órákra 24-30 fok közé emelkednek a maximumok, kicsivel hűvösebb a nyugat-dunántúli határszélen lehet a zártabb felhőtakaró hatására.
Éjjel sem nyugszik meg teljesen a légkör továbbra is van esély záporok, zivatarok kialakulására, főleg északnyugaton, nyugaton és az északkeleti megyékben. 13-20 fok közé süllyednek a minimumok.

Fotó: Metkép-> A ti csoportotok -Juhász Péter

Pénteken a csütörtökihez képest a napsütés mellett már több helyen képződnek záporok, zivatarok a magasra tornyosuló gomolyfelhőkből.
Ezen a napon heves zivatargócok esélye is meg van, amit jégeső, felhőszakadás és szélvihar kísérhet!
Különösen érintett lehet az észak-magyarországi térség, beleértve a főváros tágabb környezete, a középső országrész.
A déli, délkeleti szél zivataroktól függetlenül is megélénkül. A legmelegebb órákban 27-32 fok közé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!
Fotó- Szilvási Tibor- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén nagyon meleg levegő lesz felettünk, melyet az élénk déli szél sodor magával Észak-Afrika térségéből.
Szombaton kezdetben északkeleten, majd a napsütéses periódust követően máshol is újból megjelennek gomolyfelhők, melyekből itt-ott előfordulhat frissítő jellegű zápor, zivatar. Erre nagyobb esély északon, északkeleten és foltokban a Duna-Tisza közén van. Egy-egy intenzívebb zivatarban jégeső is hullhat, viharos szél kíséretében.
Ezt leszámítva az ország jelentős részén egyébként igazi strandidőben lehet részünk, a csúcshőmérsékletek 28-33 fok közé emelkednek, viszont ahol kialakul helyi zivatargóc, ott rövid idő alatt több fokkal csökkenhetnek átmenetileg az értékek.
Vasárnap lényeges változás nem történik a légköri helyzetben, napsütés és gomolyfelhők dominálnak, melyekből főleg délután, este alakulhat ki lokális zápor, zivatar.
A nappali felmelegedés zömmel 29-34 fok között szóródik, vagyis folytatódik némi szépséghibától eltekintve a strandidő.



A jövő hét elején is kitart a nyaralóidő. A tőlünk északra örvénylő ciklonrendszer többnyire előoldali áramlási rendszere határozza meg az időjárásunkat. Várhatóan már hétfőn megközelíti és érinti térségünket az ehhez kapcsolódó gyenge hidegfront, melynek hatására újból megnő a zápor, zivatargócok kialakulási esélye és északnyugatira fordul a légmozgás.
A hőmérséklet a Dunántúl nyugati és északi felén visszaeshet pár fokkal, azonban nagy mértékű hidegadvekció nem társul ehhez a fronthoz várhatóan.

Keddtől ismételten délnyugatira vált a légpálya, erősödik a nappali felmelegedés kisebb megszakítással ugyan, de kánikulára van kilátás.

Fotó: Valóczi László- MetKép-> A ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.
Borítókép: Farkas Ágnes- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-