Fokozódó hőség, fülledtség, lokális zivatarok, az Alföldön 34-35 fok is valószínű

Hétfőn gyenge hidegfront mérsékelheti a hőséget, de marad a nyaralóidő!

A Kárpát-medence időjárását alakító magassági hideg légörvény fokozatosan gyengül, töltődik.
A továbbiakban a Brit-szigetek felett örvénylő markáns ciklon és a Kelet-Európa felett gyengülő anticiklon közös áramlási rendszerében helyezkedünk el, mellyel dél, délnyugat felől afrikai eredetű léghullámok sodródnak hazánk területére.
A ciklon hatására Nyugat-,  Északnyugat-Európában visszaesik a hőmérséklet és többfelé várhatók a hidegfrontja és annak előoldala mentén heves záporok, zivatarok.
Hozzánk e ciklon hidegfrontja előterében érkeznek a kifejezetten meleg légtömegek, noha nem teljesen száraz ez a levegő, hiszen a Földközi-tenger felett átkelve nedvességet is vesz fel.
A felettünk húzódó sekély ciklonális mező pedig támogatja a lokálisan kialakuló zivatarokat.

A jövő hét elején az említett brit középpontú teknőnek a hidegfrontja ér el minket és átmenetileg felfrissíti a levegőt, valamivel hűvösebb levegőt szállít magával. Azonban nem lesz tartós és hosszú életű a negatív hatása, hiszen a szubarktikus régiókban, a sarkkör környezetében örvénylő ciklonrendszerrel egyesül, miközben újfent előoldali helyzetbe kerülünk a képződmény és a tőlünk keletre kialakuló gerinc közös áramlásában.
Ez a hét közepén ismét délnyugati légpályán érkező, újabb hőhullámot jelent.


Az 1500 méteres magasságra prognosztizált hőmérsékleti értékek nagyon jól tükrözik , hogy miként pulzálnak majd az izotermák a kontinens felett.

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

A hétvége időjárása mind szombaton, mind vasárnap hasonló arcát mutatja: az ország nagy részén több órás vagy zavartalan napsütés, és kánikula várható. Mindkét nap jellemzően 30 fok körül, sőt a felett alakul a hőmérséklet. 
A reggelek is igen enyhék lesznek, a nagyobb városokban nehezen frissül fel a levegő, nem egy helyen trópusi éjszakára számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy lesznek helyek ahol 20 fok alá sem süllyed a hőmérő higanyszála.
Mivel napközben sokfelé 30 fok felett tetőznek az értékek, az Alföldön helyenként a 34-35 fokot is elérheti, ezért a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, illetve elérheti a 26-27 fokot is.

A fülledt hőség azonban jár majd délutánonként, esténként helyi záporokkal, zivatargócokkal, viszont a péntekihez képest már visszafogottabb formában, noha kis körzetekben még előfordulhat főleg szombaton felhőszakadás, jégeső, szélerősödés, viharos kifutószél is a zivatart kísérő hevesebb jelenségként.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!
Fotó: Bakota Zsolt- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét elején hétfőn egy gyenge hidegfront érkezik északnyugat felől. A front előtt még tartja magát a kánikula, de északnyugaton délután északnyugatira vált a szél és záporokkal, zivatargócokkal kell számolni a front mentén.
A hőmérséklet csúcsértéke 29-34 fok között alakul, majd a front és az azt kísérő konvektív csapadék és északnyugati szél hatására rohamosan csökken.

Keddtől fordul a kocka, és ismét délnyugatira vált a légáram, fokozódik újból a felmelegedés,  a hét közepe és második fele egészen a hétvégéig kitartó nyaralóidőt ígért. A napsütés mellett elő-előfordulhatnak hevesebb záporok, zivatargócok, nagyobb számban erre csütörtökön és pénteken lehet esély.
A hőmérsékletek a keddi visszaesés után ismét 30-32 fok köré emelkednek.

A jövő hétvégére újabb hidegfront érkezése körvonalazódik, ami várhatóan már pénteken megközelíti hazánk területét.

Fotó: Kenézné Mária- MetKép-> A ti csoportotok

Frissülő előrejelzéseink: itt és itt érhetők el.

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-