MetKép

Magyarország betiltja az egyszerhasználatos műanyag zacskók használatát, de mivel is helyettesíthetjük őket ?

Magyarország betiltja az egyszerhasználatos műanyag zacskók használatát, de mivel is helyettesithetjük őket ?  

2021 januárjától a kormány az eldobható műanyag evőeszközök, szivószálak és tányérok után az egyszerhasználatos műanyag zacskókat is kivonja a forgalomból. Sokan kételkednek ennek a törvénynek a hatékonyságában és értelmében, de ez egy hatalmas előrelépés a környezetünk megóvásához illetve a helyettesitésük sem olyan nagy feladat, mint ahogy azt egyesek vélik.

A legelső változtatás, amit a legegyszerűbb betartani, az a vászonzsákok beszerzése. Már bárhol be lehet őket szerezni nem is olyan drágán, vagy a jobb kézügyességgel rendelkezők meg is tudják csinálni maguknak.Rengetegen azért aggódnak, hogy esetleg otthonhagyják és nem lesz más választásuk és papirzacskót kell használniuk ; erre a legegyszerűbb megoldás, hogy a táskánkban mindig legyen egy vagy kettő ilyen zacskó ezzel máris kiküszöbölhető a probléma. A pékáruk vásárlása sem olyan nagy kihivás : ugyan ezek a zacskók nem tartják frissen őket, viszont lehet kapni olyanokat, amik igen, illetve máskor már használt zacskókba is be lehet őket rakni a kiszáradás ellen.

Alternatívák a hamarosan betiltásra kerülő műanyag zacskók helyett! 
Nem csak környezetbarát megoldások, de kényelmesek is!

Egy másik gyakori aggodalom volt az ételek házhozszállitása. Nos, ez tényleg egy nagyon jó kérdés, mert ha az éttermek áttérnek a PLA, vagyis a kukoricakeményitős zacskók és dobozok használatára, az országunkban sajnos még nem egy végleges megoldás, sem a papirból készült zacskók használata a megfelelő szelektiv szemétgazdálkodás infrastruktúrájának hiányában, azonban talán még mindig egy környezetbarátabb megoldás. Erre a legmegfelelőbb megoldás, az ha mindenki inkább otthon főz magának, vagy személyesen látogatja meg az éttermeket, amennyiben ez lehetséges.

Papírzacskót használni még mindig jobb, mint műanyagot!

Még néhány egyszerű tipp az egyszerhasználatos műanyagok leváltásához :

  • A műanyag szivószálak helyett be lehet szerezni fémből készült darabokat is, amik nem foglalnak sok helyet a táskánkban, igy mindenhova magunkkal vihetjük. Az összes ilyen szivószál egy kis kefével megvehető, amivel a tisztitása miatt sem kell aggódni.
A fém szívószálak nem mennek tönkre, és nem környezetszennyezőek oly mértékben, mint eldobható, műanyag társaik!
  • A műanyag evőeszközök helyett megunkkal vihetjuk sajátjainkat a konyhánkból, vagy vehetünk kisebb méretüeket, amik fából vagy fémből készültek.
  • A papirszalvéta helyett pedig lehet kapni vagy akár késziteni textil darabokat, amiket ki lehet mosni.

Az egyszerhasználatos kávéspoharak helyett is beszerezhetünk műanyagból vagy üvegből készült kávéspoharakat, amiket már egyre több kávézóban is újratöltenek nekünk, illetve az autómatákban is van olyan lehetőség, hogy saját pohárba töltse a kávét, vagy bármi mást és ne adjon műanyagot. És valljuk be, nagyon szépek.

Szép, hasznos, praktikus, és higiénikus: a saját, többször használható kávéspohár, melyből létezik már okos verzió, amire pénzt töltve előre kifizethetjük akár az egész havi frissítőnket!

Szeretném felhivni mindenki figyelmét, hogy ez a mozgalom, a zero waste (nulla hulladék), a nevével szemben, egyelőre csak a szemét lecsökkentésére törekszik, mivel olyan nem létezik, hogy valaki teljesen hulladékmentes életet éljen manapság. Minden apró változtatás hatalmas változásokat hozhat a környezetünkért vivott csatában és ezen apróságok beolvasztása kinek több, kinek kevesebb időt vehet igénybe.

Forrás: https://www.papirtaska-shop.hu/szalagfules-sodrottfules-papirtaska

Borítókép: csak illusztráció!

Cikket írta: Antal Tamara és Ilu Tamás