MetKép

Hétvégén markáns hidegfront: viharos széllel, zivatarokkal vet véget a 30-34 fokos kánikulának!

Hétvégén markáns hidegfront: viharos széllel, zivatarokkal vet véget a 30-34 fokos kánikulának!

A hét hátralévő részében eleinte délies áramlással meleg levegő áramlik hazánk fölé, többfelé 30 fok feletti maximumokat eredményezve, majd a hétvégén egy markáns hidegfront okoz jelentős lehűlést.

Az előttünk álló néhány nap időjárása nyáriasan indul, a reggelek fokozatosan enyhülnek, így mind csütörtök, mind péntek reggel 14-20 fok körül alakulnak a legalacsonyabb hőmérsékletek, ennél csak kisebb körzetekben lehet hidegebb.
Napközben a néhol megélénkülő délies légmozgás jelzi majd a meleg beáramlását hazánkba.

Részletesebben:

Csütörtökön 25-30 fok körül tetőzhet délután a meleg. Igazi kellemes strandidő lesz, néhol élénk déli széllel és gyengén felhős idővel.

Csütörtök délutáni hőmérsékletek (GFS)

A péntek ennél is melegebbnek ígérkezik, országszerte 28-35 fok körül alakulnak a maximumok, északon, északnyugat lesz a kevésbé meleg. A napsütést gomolyfelhők zavarhatják, élénk déli légmozgás enyhíthet némileg a melegen.
Mind a két napon extrém erős lesz az UV sugárzás.

Péntek délutáni maximumok (GFS)

Nálunk még nyugodt idő lesz, ugyanakkor az európai csapadékviszonyokat szemügyre véve már látszik Nagy-Britanniától északkeletre, keletre az a kimélyülő ciklon, melynek hidegfrontja szombaton nagy mennyiségű hideglevegővel, viharos széllel, zivatarokkal tör rá hazánkra.

Péntek reggel már látszik a hidegfrontot kialakító ciklon kimélyülése (L betű)
A hidegfront szombat délben
Szombat délután már a határon lesz a magasban a hideg levegő

A 850hPa-on (kb. 1500m) vett hőmérsékleti előrejelzési térkép jól mutatja péntek délután, szombat este és vasárnap reggel közötti hőmérsékleti differenciált.

péntek este
szombat este
vasárnap reggel

Szombaton már kettősség lesz hazánkban, hiszen a Dunántúlon délelőtt is érezhető lesz a hidegfront hatása, ott már északnyugatira fordulhat a szél, csapadék is kialakulhat és lényegesen alacsonyabb lesz a hőmérséklet. Míg nyugaton 20-24 fokig, keletebbre, nagyjából a Balaton vonalától keletre, 28-35 fokig melegszik majd a levegő.

szombat délutáni hőmérsékletek (GFS)

A front mentén a késő délelőtti óráktól kezdődően nyugat felől fokozatosan északnyugatira válthat a szél, sőt viharossá is fokozódhat és többfelé kell számítani 60-70km/h, sőt főként a Dunántúlon 70-90km/h körüli lökésekre, ám a Bakonyban, Balatonon és az Északi-középhegység magasabb csúcsain ennél erősebb lökések is lehetségesek.
Ami a csapadékot illeti, már nagyobb a bizonytalanság, többek között a szél miatt. Bár jelenleg van esély egy az ország jelentős részét átszelő záporos, (zivataros) rendszernek, ennek kialakulása meglehetősen bizonytalan, hiszen magas a valószínűsége a talajfront (szél) kifutásának, a front vonalának megelőzésének, ami gátolná a zivatarok kialakulását ekkora kiterjedésben.
Ugyanakkor a front mentén, illetve főként előterében kisebb területet érintve jó eséllyel kialakulhatnak zivatarok, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérhet. Erre jelen állás szerint vasárnap hajnalig van esély, majd a front elhagyja térségünket.

Ez is érdekelhet!  Záporok, zivatarok zavarhatják meg a napos időt
Már szombat délben is lehetnek zivatarok a Dunántúlon
Szombat késő este, éjszaka záporos, esetleg zivataros csapadéktömb szelné át az országot, többfelé jelentős csapadékkal
Szombat délután már a Dunántúlon viharos lehet az északnyugati légmozgás
késő délután a Tisza vonaláig juthat a viharos szél
Éjszakára országszerte fordul a szél és erős, viharos lökések várhatóak.

Vasárnap továbbra is élénk lehet az északnyugati légmozgás, változóan felhős idő valószínű és jelentősen hidegebb, mint az előző napokban. 19-25 fok körül tetőzhet a meleg.

Vasárnap délutáni maximumok (GFS)

A folytatásban lassú melegedés várható, néhány nyugodtabb nappal, és visszatérhet a nyári idő.

Részletesen az előttünk álló napokról, folytatásról az alábbi linken olvashatnak:

Térképek:

OMSZ:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

WXCHARTS:

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf&region=europe&chart=850temp,overview,2mtemp,2mtemp&run=00&step=087&plottype=10&lat=46.348&lon=21.763&skewtstep=0

Borítókép illusztráció: Jakab Gyula Csaba