Szerda: akár heves zivatarok, jégesővel, kontra forróság erős UV-sugárzással!

Szerda: akár heves zivatarok, jégesővel, kontra forróság erős UV-sugárzással!

Szerdán hazánkban viszonylagos kettősségre számíthatunk, hiszen az ország déli részein továbbra is dél felől érkezett meleg levegő okoz többnyire napos, már-már forró időt, ezzel szemben északon jóval kellemesebb hőmérsékletek és zivatarokkal tarkított idő várható.

Délelőtt záporok, esetleg gyengébb zivatarok az ország északi felén, majd nyugaton valószínűek. Ezeket intenzív csapadék és erős szél kísérheti.

Délután a hasznosítható energia északon, északkeleten, illetve nyugaton igen magas lesz, a szélnyírás is főként északon 15m/s fölött várható, összeáramlás is kedvez majd a zivatarok kialakulásának. Az egyetlen szépségfolt a nedvesség lehet, hiszen délutánra igencsak az elégséges határán mozog, ugyanakkor legnagyobb valószínűséggel északkeleten és a Salgótarján-Miskolc vonaltól keletre, északkeletre kialakulhatnak zivatarok, heves zivatarok. A kiszáradás kedvez majd a jégnövekedésnek, így amennyiben még elégséges lesz a nedvesség, a zivatarok főbb kísérője a jég, akár 2-3cm-es átmérővel, illetve a viharos erejű szél lesz.
Nyugaton késő délutántól egészen másnap hajnalig elszórtan szintén kialakulhatnak záporok, zivatarok, felhőszakadás, általában kisebb szemű jég és viharos szél kíséretében.

Délutántól késő estig várható csapadék az AROME modell alapján:

Ami az ország nagyobb hányadát illeti, többnyire napos idő valószínű, gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, habár nagyjából a Paks-Debrecen vonalig, majd késő este a Tisza mentén egy-egy zápor, zivatar kialakulása nem zárható ki.
Míg a fentebb említett, változékonyabb időt élő országrészeken 23-28fok valószínű, a naposabb helyeken 31-35fokig emelkedik majd a hőmérséklet. Egy-egy frissítő zápor ugyanakkor átmenetileg jelentősen hűtheti a levegőt.

A folytatásban kitart a kánikula, ám elszórtan záporok, zivatarok olthatják a meleget.

A nyers modellképeken túl több konvektív paraméter is támogatja a fenti előrejelzést.

Térképek:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/AROME/

Ez is érdekelhet!  Május elsején is folytatódik a kora nyárias idő, de estétől délnyugaton már lehet záporeső