MetKép

Ciklonok, és azok veszélyei!

Ciklonok, illetve fajtái, kialakulásai!

Ciklon (kivéve az Anticiklon) olyan légörvény, amelyben a légnyomás a középpontban a legalacsonyabb ( általában 1015 hPa-nál alacsonyabb) , illetve  a középpont felé haladva csökken. A ciklonok belsejében a “csapadékgerjesztő”  feláramlások jönnek létre, így a ciklonokhoz köthető a csapadékos, markánsabb időjárás. Minél nagyobb a légnyomáskülönbség, annál nagyobb az áramlás sebessége, így annál erősebb a szélerősség. A ciklonokban egyaránt van hideg- illetve melegfront is, mikor a hidegfront  utoléri a melegfrontot kialakul az úgynevezett okklúzió, ezután pedig az örvénylés gyengülni kezd, a ciklon pedig oszlásnak indul, feloszlik.

Az anticiklon:

Anticiklon gyakran okoz hidegpárnás helyzetet. Kép forrása: Kapos.hu

Az anticiklon pont az ellentéte: a középpont felé nő a légnyomás, illetve szárító hatása van. Ez okozza  a tartós, több napig, sőt akár hetekig csapadékmentes, felhőtlen és eseménytelen időjárást. Ősszel, télen gyakran ehhez köthető a hidegpárnás helyzet, mikor több napig, akár hetekig ködös, szélcsendes illetve egyhangú időjárás van.

Mediterrán ciklon: 

2012-és februári mediterrán ciklon okozta nagy havazás hazánkban.

Főként októbertől-márciusig szoktak kialakulni, azonban májusban-júniusban illetve az év további részében sem kizárt a kialakulásuk. A Földközi-tenger enyhe levegője és az észak, északnyugat felől érkező hideg légtömegek keveredése okán alakulnak ki. Általában Magyarországon ennek a ciklonnak köszönhetően télen az emlékezetes nagy havazások (2012 február), illetve a nagy mennyiségű esők. Általában az ország déli, délnyugati felén esik a legtöbb csapadék a mediterrán ciklonokból, azonban északabbi pálya esetén gyakran országosan is jelentős csapadék esik, azonban főleg télen az ország keleti, délkeleti része úgynevezett előoldalra szokott kerülni ( enyhébb légtömegek), ennek köszönhetően van gyakran kettőség az országunkban ( eső vs havazás.)

Trópusi ciklonok:

Mitch hurrikán okozta pusztítás 1998-ban. Forrás: player.hu

Főként az alábbi helyeken alakulnak ki:

  • Karib-tenger térségében, itt hurrikánnak nevezzük.
  • Délkelet-Ázsiában, itt tájfunnak nevezzük őket, illetve
  • Az Indiai-óceán térségében ( trópusi ciklon)

Ezeknek a kialakulásához szükség van a meleg, trópusi eredetű légtömegre, illetve a 26-27 fokos vízre. A trópusi ciklonok okozzák a Földön a legnagyobb pusztításokat, nem ritka a 250-360km/h-s szél, ez az igen alacsony légnyomású középpontnak, illetve a sűrű izobároknak köszönhető. Ameddig a 120km/h-t nem éri el a legerősebb szél, addig csak trópusi viharnak nevezhetjük.

Ez is érdekelhet!  Holnap hidegfront: heves zivatarokkal!

Forrás: Omsz

Készítette: Ilu Tamás

Borítókép: illusztráció!