PERZSELŐ KÁNIKULA KÖVETKEZIK- 35 fok feletti forróság is várható a hétvége felé

Igazi kánikula vár ránk a hétvégére!

A Kárpát-medence időjárását egy gyengülő frontrendszer és az ehhez kapcsolódó magassági teknő együttesen alakítja.
Jelentős változás ebben holnaptól kezdődik, ugyanis a frontzóna feloszlik és a kezdetben légköri helyzetünket befolyásoló hidegörvény délkelet felé helyeződik.
Csütörtöktől az Észak-, Északkelet-Európa felett kialakuló nagy kiterjedésű anticiklon peremére kerülünk, ezzel együtt keletire, északkeleti vált a légpálya, mellyel forró, kontinentális léghullámok sodródnak Európa középső részei felé.
Ugyanakkor dél felől Nyugat-Európába sivatagi légtömegeket szállít az Izland térségében örvénylő ciklonrendszer, ezért ott is rekkenő hőségre készülhetnek, 40 fokot is megközelítő, meghaladó hőmérsékletekkel.
Ez alapján elmondható, hogy szinte itt csapnak össze a fejünk felett a melegebbnél-melegebb léghullámok, ezért napokon keresztül vendégünk marad a kánikula.

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken pedig a melegadvekcióval összefüggésben kimutatható folyamatok:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes prognózis:

Éjszaka,
főleg annak első felében még sok lesz felettünk a felhő, és kiváltképp az Alföld déli, középső valamint a Dunántúl nyugati, délnyugati megyékben valószínűek kezdetben záporok, zivatarok. Az intenzívebb gócokat felhőszakadás, viharossá fokozódó szél kísérheti. Az északi, északkeleti szél nagy területen élénk marad zivataroktól függetlenül is.
Hajnalra a szélvédett területeken foltokban erősen párássá válik a levegő. A minimumok zömmel 15-22 fok közé süllyednek.


Csütörtök napközben már valamivel szárazabb és melegebb levegő lesz felettünk, ám az ország, déli délnyugati megyéiben még meg van az esélye zápor, zivatargóc kialakulásának, mely hirtelen intenzív csapadékhullással, kifutószéllel (60-70 km/h) kisebb szemű jégesővel (átmérő 1-2 cm) párosulhat. Északkelet felé haladva nullázódnak a csapadékra mutatkozó esélyek.
Az északi, északkeleti irányú légmozgás az Alföld déli részeit leszámítva konvektív csapadékgócoktól eltekintve is megélénkül, néhol olykor megerősödik.
A hőmérséklet megosztottság csökken, bár az ország nyugati, délnyugati végein még nem éri el a 30 fokot,  ugyanakkor, ahogy haladunk északkelet, kelet felé, sokfelé mérhetünk 30-34 fok közötti értékeket.

Ez is érdekelhet!  Május elsején is folytatódik a kora nyárias idő, de estétől délnyugaton már lehet záporeső
Fotó: Kóbor Ágnes- https://www.facebook.com/groups/metkep/

Péntektől aztán fokozódik a hőség, tartósan beköszönt a kánikula ismét. A sok napsütés mellett megjelennek majd fátyol illetve nappali gomolyfelhők, ám ezekből csapadék kialakulása csekély, legfeljebb a napsütést szűrhetik valamelyest.
A hétvégén a péntekihez hasonló jellegre van kilátás, igazi kánikulában lesz részünk, ezért akik szabadtéri programokat, fürdőzést terveznek belföldön, nyugodtan tehetik, hiszen károkozó viharoktól, frontbetöréstől nem kell tartani.
A hőmérséklet csúcsértéke az ország legnagyobb részén 30 fok felé emelkedik, a középső és keleti, északkeleti megyékben 33-36 fok közé a legvalószínűbb.


A jövő hét elején is folytatódik a kánikula, általában 30 fok körüli, feletti hőmérsékletekkel.

Ebben a periódusban az éjszakai lehűlés mérsékeltnek mutatkozik, vagyis a nagyobb városokban és a vízpartokon alig frissülhet fel a levegő, trópusi (20 fok feletti) éjszakák sorozatai következhetnek.

A napi középhőmérséklet mivel tartósabban 25, sőt lesznek helyek az országban ahol 27-28 fok körül alakul, így ennek eredményeként érvénybe léphetnek a hőségriadók.


Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Folyamatosan frissülő előrejelzéseket itt és itt olvashatnak.



Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-