Hurrikánná erősödik Sally, a trópusi vihar, ami Európát is eléri!

Sally, a jelenleg még trópusi viharként a szárazföld felé tartó légörvény hamarosan hurrikánná erősödik, majd hosszú útja végén eléri Európát is!

Jelenleg Floridától nyugatra helyezkedik el Sally, trópusi vihar, amely a következő napokban áradásokat, és pusztító szelet okoz Floridától nyugatra.
New Orleans parti védelmén kívül lakók számára kötelező érvényű evakuációs parancs van érvényben az érkező viharra való tekintettel. Várhatóan 120-130km/h-s széllel fog partot érni, egyes modellek még nagyobb szélsebességgel számolnak!

A Sally trópusi vihar várhatóan hurrikánná erősödik
Forrás: https://tropicaltidbits.com/

Az erős szél csupán az egyik tényező, ami miatt az evakuációs parancsot kiadták, a másik a rendkívüli mennyiségű csapadék, a következő 5 napban közel fél méternyi, 420-470mm csapadékot várnak a partvidékre, de a szárazföld belsejében is 300-400mm eshet. Komoly árhullámra kell felkészülni a nagy mennyiségű csapadék miatt.

A Sally által okozott összesített csapadék
Forrás: Windy.com
Modell: ECMWF

A Sally hurrikán várható iránya látható az alábbi képen, illetve a vihar erősségét is feltüntették:

Forrás: NOAA

A szárazföld felett jelentősen le fog gyengülni, meg fog szelídülni Sally, azonban amint újra az óceán fölé ér, ismét jelentősen elkezd majd erősödni, és így éri el Európát. Az alábbi videóban a rendszer “újjászületése” látható:

Forrás: WXCHARTS.COM

A Sally ugyan nem a legerősebb hurrikán, azonban mégis rekordnak számít: Soha ilyen korán nem alakult még ki a szezon 18. trópusi vihara. Az előző rekordot a Stan trópusi vihar állította be, 2005 október 2-án. Ez után már csak 3 név maradt a National Hurricane Center idei évi névsorában, ezek a Teddy, Vicky és a Wilfred. Ha több trópusi vihar is lesz, ami boritékolható, megkezdik a görög ABC betűi szerinti névadást.

Borítókép: A Sally hurrikán kompozit infra műhold, és radarképen. Forrás: Windy.com

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!