Markáns hidegfront: 8-10fokos lehűléssel, viharos széllel, az első fagyokkal érkezhet pénteken!

Markáns hidegfront: 8-10fokos lehűléssel, viharos széllel, az első fagyokkal érkezhet pénteken!

Bár még ma és szerdán (illetve csütörtök délutánig) marad a tipikus anticiklinális helyzet, sok napsütéssel, szélcsenddel és nyári meleggel, viszont a hét utolsó napjaira betör az ősz.

hidegfront
Az 1500m-en előrejelzett hőmérsékleten jól látszik a hideg benyomulása:
https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=2mtemp,2mtemp,accprecip,850temp&run=06&step=126&plottype=10&lat=47.907&lon=20.973&skewtstep=0

Hosszútávú részletes videós előrejelzésünk:

Köszönjük, ha a piros “youtube” ikonra kattintva feliratkozol! Nagy segítség számunkra!❤

Várhatóan csütörtökön késő este érkezik a hidegfront észak felől, és az éjszaka során fokozatosan dél felé nyomul. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon az északkeleti szél erősödhet meg, viharos lökések is előfordulhatnak. A köztes területeken a hegységek takarásában mérsékelt marad a légmozgás.
Várhatóan gyorsan kisöpri majd a hidegfront a meleget. A nagy valószínűséggel kifutó talajfront, és a gyors mozgás nem kedvez a heves zivataroknak. Inkább északon, északkeleten és a Duna-Tisza közén alakulhat ki egy-egy zápor, vagy zivatar.
A front mögött néhány napig biztosan hideg levegő áramlik fölénk, ugyanakkor ismét magas légnyomású területen helyezkedik el hazánk, így többnyire napos, változóan felhős lesz az égbolt, a szél pénteken napközben mérséklődik és hétvégén is csak időnként élénkülhet meg.
A hajnalok hűvösek lesznek, általában 5 és 12 fok körüli minimumokra készülhetünk, bár főként szombaton a Kiskunságban és az Északi-középhegység völgyeiben megjelenhetnek az első fagyok.
A nappali maximumok is mérséklődnek, általában 15 és 20 fok körül tetőzhetnek, bár délen, délkeleten ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

Pénteken már hűvösebb lesz


A hidegfront után fagyhat szombat hajnalban
Szombaton is marad a hűvös idő
A vasárnap hajnal sem lesz meleg
Vasárnap napközben enyhül néhány fokkal a levegő.

A folytatásban fokozatos melegedés valószínű, ám egyelőre hosszan tartó kánikula nem látszik reálisnak, hiszen egy újabb hidegfront érhet el minket a későbbiekben, bár ez még rendkívül bizonytalan a nagy időtávolság miatt!