A hűvös, csapadékos időt hétvégén 25-28 fokos nyár váltja, 60-90km/h-s széllel, zivatarokkal! (Animációs időjárás jelentés)

A hűvös, csapadékos időt hétvégén 25-28 fokos nyár váltja, 60-90km/h-s széllel, zivatarokkal! (Animációs időjárás jelentés)

Hosszútávú animációs időjárás jelentés, hőmérséklet és csapadék:

Az időjárás jelentés térképes alapja:https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf&region=slovakia&chart=accprecip,2mtemp,snowdepth,accprecip&run=00&step=234&plottype=10&lat=46.813&lon=23.228&skewtstep=0

Az elmúlt napok csapadékos időjárásáért felelős mediterrán ciklon tőlünk északkeletre távolodik. Hátoldalán hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét és még napokig dominál ez az áramlás. Csütörtökig főként a Dunától keletre újabb csapadékot okozhat egy hidegörvény, bár jobbára gyenge eső, áztató eső formájában. Keleten, északkeleten jelentősebb csapadékot okozva.
Majd a hét végére eltávolodik tőlünk a légörvény és egy meglehetősen erős ciklon áramlási rendszere hat majd ránk. A Németország és Franciaország fölött elhelyezkedő ciklon előoldalán péntektől átmenetileg kissé (átmenetileg) szárazabb, jóval melegebb levegő érkezik fölénk, így szombat délutánig jobbára nyárias időben lehet részünk. Szombat este ér el hullámzó frontrendszere, mely hazánkban lelassul, így mind vasárnap, mind hétfőn záporok, zivatarok várhatóak. A hideg levegő átmenetileg megtorpan a fronttal együtt, így a csapadékos területek kivételével kellemes 24-26fokos meleg várható még a hét utolsó és a jövőhét első napján is.
Ezt követően újra betör(het) a hideg levegő és ismét az ország döntő hányadán 20fok alatti maximumok lesznek, és az eső is gyakori vendégünk lehet.

Időjárás jelentés
Jól látszik az 1500m-es magasságon vett hőmérséklet változásának mértéke.

Részletesen:

Szerdán északkelet felől már hajnalban beborul az ég, elered az eső és fokozatosan nyugat, délnyugat felé terjed a csapadék. Eső, zápor főként a Dunától keletre fordulhat elő, bár gyenge eső, néhol nyugatabbra sem kizárt. Keleten és északkeleten 15-20mm eső is eshet, lokálisan ezt is meghaladhatja. Az északnyugati szél többfelé viharos lesz, északkeleten csupán élénk lökések lehetnek.
A minimumok 6 és 12, a maximumok 10 és 16 fok között várhatóak.

Szerda hajnal
Szerda délben
Csapadék reggel
Csapadék délben
Csapadék este

Csütörtökön a szerdaihoz hasonló hőmérsékletekre lehet számítani, mind reggel, mind nappal. Az északnyugati szél továbbra is erős lesz. Csapadékra a Dunától keletre készülhetünk, de várhatóan mérsékeltebb mennyiségben, bár északkeleten továbbra is nagyobb jelentős csapadék hullhat.

Csütörtök hajnal
Csütörtök délben
Napközben is eshet

Pénteken 2-3 fokkal enyhébb hajnalt követően kevesebb felhő lesz az égen, bár nyugaton előfordulhat eső, zápor. A déli szél többfelé erős lesz. Napközben 16-25 fok valószínű.

Péntek hajnal
Péntek délben


Szombaton enyhe lesz a hajnal, 13-22 fokig csökken a hőmérséklet. Nappal a hidegfront előtt még meleg idő valószínű, 23-28 fokos értékeket mérhetünk. A déli szél ugyanakkor viharos lesz, északnyugaton néhol 100km/h-s lökés sem kizárt, máshol 50-80km/h körüli lehet a legerősebb.
Délutántól záporok, zivatarok várhatóak, akár rendszerbe szerveződött zivatarokkal, melyeket viharos szél, felhőszakadás és jégeső is kísérhet.

Szombat hajnal
Szombat délután
Csapadék éjjel
Csapadék vasárnap hajnalban
Viharos erejű szél, az Alpok alján a 90′-et is elérheti. https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

Vasárnap éjszaka kelet felé terjed a csapadék, majd megszűnik és napközben elvétve alakulhat ki zápor. Reggel 12-16, délután 15-24 fok körül alakulnak a hőmérsékletek. A nyugati szél viharos lesz.

Vasárnap hajnal
vasárnap délben


Hétfőn főként keleten továbbra is enyhe lesz a hajnal és meleg a nappal. A maximumok 23-27 fok körül tetőzhetnek, ám újabb hullámban érkezhet akár nagyobb mennyiségű csapadék is, így zápor, zivatar ismét előfordulhat. A szél viharos lesz.

Hétfő reggel
hétfő délután

A folytatás még meglehetősen bizonytalan, ám egyelőre hűvösebb, szeles idő látszik kibontakozni, többszöri csapadékkal, de erről később bővebben írunk!

Borító, térkép: WXCHARTS