Hogyan legyen éles, szép egy egyszerű fotóm?! Néhány fotóstipp nektek!❤

Hogyan legyen éles, szép egy egyszerű fotóm?! Néhány fotósipp nektek!❤

Sokakban felmerült a kérdés valószínűleg élete során, mások milyen módon készítenek jó fotókat. Egyeseket pedig zavar, hogy nem sikerült élesre vagy igazán látványosra a kép. Most ezt kifejezetten a csoport tagjainak, amolyan amatőr alapok szintű segítségnek készítettem, ezért néhány tanácsot, tippet kaphattok tőlem, no nem mintha profi lennék, de igyekszem minél magasabb szintet elérni. A tippek általában mind kamerára, mind telefonra érvényesek, ahol nem, ott odaírom, melyikről szól. 🙂 Szóval jöjjön néhány fotóstipp:

Talán az elején érdemes a horizonttal kezdeni:

Sok kép élvezhetetlen, mert ferde, vagy nem látszik a horizont, vagy hasonlók. Persze olykor ennek speciális szerepe van, de most az általános esetet veszem alapul.
Mindenképp tartsuk a készüléket egyenesen, ha álló kép, vagy fekvő, teljesen mindegy, legyen egyenes. Ebben segítséget adhat a gépen és a telefonon is a beállítási opcióknál a harmadoló pontok vagy négyzetrácsok bejelölése.
Ami még fontos és sokszor elfelejtitek, a legtöbb képnek jó, ha szerepel rajta a talaj, magyarul látszik a horizont. Nagyjából a kép szűk harmada egy ilyen standard, ami jól mutat, de ez részben variálható.

Mennyivel jobb az egyenes:)
Lecsúszik a képről a vihar 😀

A fókuszálás az egyik legfontosabb!

A képek élvezhetetlenek, ha homályosak. Próbáld ki: lefotózol egy gyönyörű őszi színekben pompázó erdőt és csinálsz róla egy éles és egy életlen képet? Hát nem látványos az élménybeli különbség?:)
(Először tisztítsd le erre alkalmatos eszközzel a lencsét)
De könnyen orvosolható. Telefonon nem kell túlspilázni, az ember vár egy picit, komponálja a képet, magyarul arra irányítod a kamerát, amit le akarsz fotózni, esetleg rányomsz a képernyőn arra a részre, ami a fő témád és készülhet a kép. Ami fontos, hogy ne mozdítsd el a kezed, hanem várj pár másodpercet.
Ha nagyon pro szinten akarod a telefonos élességet, érdemes állványról, akár időzítve is a képet, ekkor biztosan nem mozdul bele.
Kamerán több a lehetőség. Van az egyszerű, az autofókusz, ami a kép középen lévő területre irányítja leginkább a fókuszt, persze valamelyest a jobb gépeket lehet ezt állítgatni. Úgy tudsz éles képet kapni, hogy az első kattanásig hosszan nyomva tartod az expo gombot, majd ha fókuszált, lenyomod teljesen.
Ennek másik módja a manuális fókusz. Ez picit bonyolultabb, de sokkal kifinomultabb. Itt könnyen állíthatod a megfelelő témára a fókuszt, persze az objektív tulajdonságától függően, illetve sok kiskompakt ezt nem tudja.
A gépen (és olykor a jobb telefonokon is) fontosak a beállítások, ISO, záridő és a rekesz.
Értelemszerűen a legegyszerűbb éles képet készíteni rövid záridőn, ám ezt olykor a fényviszonyok nem teszik lehetővé. Ekkor egy ideig korrigálni tudjuk az ISO és a rekesz segítségével. Ám a magas ISO értékek a gép szenzorméretétől függően zajosítják a képet, így nem érdemes túltolni.
A rekesz, avagy blende nyitottságától függ a kép mélységélessége, magyarul, hogy mekkora területet élesít a fotón. Az alacsony rekesz értéken, főként zoom-on csak kis része éles a képnek, de nagy látószögű képéknél nem igazán látványos ez a jelenség.
Az objektíveken van egy (pl.: nikonon VR) stabilizátor, ezt is érdemes bekapcsolni, ha rossz viszonyok között kézből kell fotózni.
Ami még fontos, hogy penge éles legyen a kép és talán a legfontosabb, az az állvány, vagy olykor csak valami, amin stabil lehet a gép. Éjszakai és villámfotókhoz elengedhetetlen.
A távkioldó sem rossz, hiszen a nyomás hatására történő bemozdulást is eltünteti.

No, ezt kicsit túltoltam, de hátha van akinek hasznos infókat adtam!:)

Fotóstipp
Rajta van a fókusz a tájon, villámokon. Talán ez a legegyszerűbb és legfontosabb fotóstipp
Na aki megtalálja a fókuszt, kap egy kekszet 😀

Legyen a témán a hangsúly!

Amikor fotózunk valamit, bármit, érdemes arra helyezni a figyelmet, hiszen miért a villanyoszlop legyen a főszereplő, ha a szivárvány érdekesebb. (Persze olykor nincs mese, belelóg ez az 😀 )
Ezt többek között a fókusszal is elérhetjük, hogy a téma éles, a többi nem, illetve egyéb trükkökkel is.
Talán a legegyszerűbb “trükk”, ami inkább alap, hogy ne lógjon bele semmi illetéktelen tárgy, és ez legtöbbször a tájképekre igaz.
A másik, ami az aranymetszés szabályát hivatott képviselni, a téma nagyjából a kép egyik harmadoló pontján legyen, a kép lehetőleg bal oldalán. Persze ez szőrszál hasogatónak tűnhet, de próbáld ki, hogy mennyivel érdekesebb egy mezei virág, ha nem a kép alján, hanem a felső harmadoló ponton van.

A témán van a hangsúly, de itt nem a harmadoló pontok határozták meg a téma helyzetét. Olykor másképp is esztétikus.
Egyébként ez az aranymetszés. Ahol metszik egymást az egyenesek, azok a pontok, és értelemszerűen megtalálhatjuk, melyik a nekünk kellő.https://www.google.com/search?q=harmadol%C3%B3+pont+fotozas&tbm=isch&ved=2ahUKEwjS9peay5bsAhXDyqQKHVUCCgQQ2-cCegQIABAC&oq=harmadol%C3%B3+pont+fotozas&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQDDIECB4QCjoECAAQDToFCAAQzQJQ9BZY6x5gsidoAHAAeACAAZYBiAGyCJIBAzAuOJgBAKABAcABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=B3h3X5LXNMOVkwXVhKgg&bih=670&biw=412&client=ms-android-samsung-ga-rev1&prmd=mivn#imgrc=w12zKXkonh6WQM
Ezek pedig a harmadolók

Válassz jó beállításokat az adott képhez!

Legtöbbször és legtöbben az alap auto beállításokkal dolgoztok és ezzel abszolút nincs semmi baj. Nem szükséges mindenkinek 5000 féle marhaságot állítgatni egy jó képhez. Viszont a gép nem gondolkodik, ezért nem minden kép lesz tökéletes. Ezen könnyen segíthetünk. Például a naplemente fotózásnál sokszor kiég a kép teteje, vagy tök fekete az alja.
A kevésbé jó megoldás, hogy a képernyőn a fényes részre nyomsz és ahhoz állítja a fényeket.
A jobbik, hogy ugyan odanyomsz, de te állítod be utána a fényeket egy általában a kép alján megjelenő skálán, vagy vonalon.
Ennél még jobbak az adott helyzethez való speciális beállítások.
Kameránál ez nagyon hasonló, csak ott gombokkal tudod az auto módban beállítani, hogy a gép melyik képrészhez állítsa a fényeket.
Viszont a gépeken, főleg a DSLR és ügyesebb MILC-eken már profi beállítások egész tárháza van, ezeket nem sorolom fel, inkább csak néhány alapot.
Manuális módban be tudod állítani az ISO, rekesz és zár értékeket a fényekhez és a témához mérten. Érdemes állványról fotózni, mert szabadabb lesz a zártartomány, amivel dolgozhatsz, magyarán 1mp alatt te bemozdulsz, de az állvány jó esetben nem (hurrikánban nem ígérem:D ).
Ha picit csiszolnál még rajta, esélyed van a gépen is a HDR mód beállítására, bár ezzel vigyázni kell. Gyenge fokozatra érdemes állítani. Ekkor a kép készít egy sötét és egy világos képet, és ezt a szoftvere segítségével a te beállításaiddal készült képre teszi, így például elérhető, hogy a nap se égjen ki és a táj is látszon egy naplemente alkalmával. De hangsúlyozom ezzel óvatosan, mert nagyon túl tudja húzni a képet a HDR.

A táj is látszik és az ég sem égett ki. Erre érdemes felhős égboltot választani, vagy egy tárgy takarja ki a napot valamelyest.

És bizony fontos az utómunka!

Ez a téma inkább csak említésre lesz benne a kis cikkben, hiszen ez többségében haladó szinten van és azt valószínűleg úgysem itt akarja megtanulni az ember.
Vannak különböző szerkesztő programok. Telefonra a Snapseed egy egyszerű, nem túl pontos, de azért használható app. Ennél sokkal jobb az Adobe Lightroom mobilos verziója.
Gépre ugyanúgy az Adobe Lightroom és a Photoshop a legalkalmazottabb program, bár ezeknek megvan az ára is, noha például a LR az telefonra ingyenesen letölthető a Play Áruházból és szerintem Apple-re is van.
Ezeken tudod korrigálni a horizont elcsúszást, minimálisan az élességet, a színeket, amiket a szenzor nem tud visszaadni és a fényeken is tudsz állítani, no meg ezer máson. Erről szerintem majd egy későbbi írásban érdemes beszélni részletesen, de talán a lényege annyi, hogy ne told túl, ott a valóság alapnak:)

Egy valósághű fotó a viharról
És egy tintapatron-háborús övezet

Remélem ezzel a kis szösszenettel tudtam újat mondani és segíteni nektek és, ha van fotós téma, kép, amiről szeretnétek tippeket hallani, várom kommentben!

Jó fényeket mindenkinek!❤

Képek: Sütő Máté