Estétől több napos esőzés, 50-100mm, a hegyekben havas eső, hó is eshet! (Videós időjárás előrejelzés)

Estétől több napos esőzés, 50-100mm, a hegyekben havas eső, hó is eshet! (Videós időjárás előrejelzés)

Szürke, őszi napok elé nézünk, búcsút intve a kellemes időnek néhány napra, hiszen időjárásunkat egy mediterrán ciklon több napon keresztül befolyásolja majd. Jelen időjárás előrejelzésünk némileg bizonytalan a ciklon pályáját és a hőmérsékletet nézve, hiszen 1-2 fok különbség, sokat változtathat.

Hosszútávú csapadék és hőmérsékleti animációs időjárás előrejelzés:

Az animációs időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

A tegnap hazánk nyugati tájait elérő gyenge hidegfront egy mediterrán ciklont generált, melynek csapadékmezeje délután délnyugat felől elér minket. Mögötte a Dunántúlra hideg levegő áramlik, ám előterében a keleti országrészbe még meleget szállít, így megoszlik majd időjárásunk. A ciklon második hulláma hétfőn délután ér el minket, a keleti területekre is egyre hidegebb levegőt hozva, illetve jelentős csapadékot. A magasban zajló lehűlés következtében a hegyekben hó és havas eső is eshet.
A csapadékzóna szerdán hagyja el térségünket, ám a folytatás is változékony, hideg lehet és akár hóval is kecsegtethet.


Részletesen:

Vasárnap napközben főként a Dunántúlon lehet gyenge eső, zápor, de máshol sem kizárt némi csapadék. Majd délutántól intenzív esővel megérkezik az első csapadéktömb. Ekkor főként a Dunántúlon és később északon hullhat jelentős csapadék, akár 20-50mm eső is eshet hétfő reggelig. A Tiszántúlon enyhébb lesz az idő, itt 15-20 fok valószínű, nyugatabbra 6-14 fok várható.
A magasban meglehetősen hideg levegő érkezik nyugatra, így az Alpokalján és a Bakonyban késő este már 3-4 fok valószínű. Mivel viharos lesz az északnyugati szél és 1500m-en -2 fok körül várható a hőmérséklet, nem kizárt, hogy már este is havas eső, hó hullhat a hegyekben. A Kendig-csúcson van ennek legnagyobb valószínűsége.

Hőmérséklet délben
Lehulló csapadék éjfélig

Hétfőn folytatódik a csapadékos időjárás, eleinte a Dunántúlon, majd fokozatosan egyre keletebbre. Az eső a Tisza vonaláig juthat. Az északnyugati szél a Dunántúlon viharos lesz. Jelentős eső hullhat, akár újabb 15-30mm is. A legtöbb a Duna-Tisza közén, hiszen délutánra már az újabb csapadéktömb érkezik a térségbe. A Bakonyban havas eső, hó is hullhat, akár napközben is. A reggeli minimumok 3 és 14 fok között várhatóak, a nappali maximumok 4 és 23 fok között.

Hőmérséklet reggel
Hőmérséklet délben
Éjfélig lehulló csapadékösszeg a vasárnapival együtt

Kedden is esős idő valószínű, a csapadék fokozatosan a keleti területekre is átterjed, így estig ott is hullhat 10-20mm eső. A hideg levegő ekkor már oda is elég, így országszerte 3 és 12 fok között várhatóak a maximumok (az északkeleti határ mentén melegebb lesz) és a minimumok is hasonlóan lesznek, néhány fokkal keleten enyhébbek. A Dunántúlon az északnyugati, máshol az északkeleti szél erősödhet meg.

Hőmérséklet reggel
Hőmérséklet délben
Éjfélig várható csapadékösszeg

Szerdán fokozatosan észak felé távozik a csapadék, ám éjszaka még több milliméterrel gyarapodhat a mennyisége. Az Északi-középhegység magasabb pontjain hó, havas eső is hullhat. Reggel általában 2 és 8, napközben 6 és 16 fok között alakul a hőmérséklet. Az északias szél továbbra is élénk lesz!

Hőmérséklet reggel
Hőmérséklet délben
Időjárás előrejelzés
Szerda éjfélig a néhány nap alatt lehulló csapadék néhol elérheti a 100mm-t

A változékony időjárás a későbbiekben is folytatódik, hiszen újabb csapadékkal, újabb frontok és ciklonok érkezhetnek, és a hónap végére akár nagyobb hidegleszakadással markánsabb lehűlés sem kizárt!

Megj.: a modell nem számol teljes pontossággal a helyi hatásokkal, illetve a hőmérsékletekben is lehet 1-2 fok eltérés, ezért magas a bizonytalansága a halmazállapot váltásnak!

Térképek: WXCHARTS