MetKép

Hétvégéig kettősség, ködös hűvös, kontra meleg, 20-22 fok, majd frontok és csapadék érkezhet! (Animációs időjárás előrejelzés)

Hétvégéig kettősség, ködös hűvös, kontra meleg, 20-22 fok, majd frontok és csapadék érkezhet! (Animációs időjárás előrejelzés)

Animációs hőmérsékleti időjárás előrejelzés, jól mutatja a várható áramlásokat Európa fölött:

Az időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Jelenleg Európa középső területei fölött egy magy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, mely hazánk időjárását is meghatározza. Tőlünk nyugatra, a Brit-szigetek térségében egy többközpontú ciklonrendszer örvénylik, melynek köszönhetően még a hétvégéig melegebb levegő áramlik térségünkbe. Péntekig a nappali maximumok délen 20-22 fok körül várhatóak és a minimumok is néhány fokkal emelkednek. Ezzel szemben északon jóval hidegebb lesz, napközben is csak 10 fok körüli értékek, hiszen míg az ország jelentős részén az élénk, néhol erős déli szél felszaggatja a ködfoltokat, északon a nyugodt időben tartósabban megmaradhatnak.
Hétvégén először egy az észak-atlanti térségben, a kontinenstől távol haladó ciklon hidegfrontja hozhat a magasban hidegebb levegőt és főként nyugaton, majd délen kisebb esőt is. Délen néhány fokkal mérséklődik a felmelegedés, ám északon a szél hátasára a ködfoltok eltűnése néhány fokos melegedést eredményez majd.
Ezt követően újabb markáns, akár viharciklon erősséget elérő ciklon csaphat le a Brit-szigetek környékén, és ennek eleinte melegszektorában leszünk, így hétfőn és kedden újból melegszik majd a levegő, a naposabb tájakon, akár 20-22 fok sem kizárt, majd a hét középére hidegfrontja is megérkezhet, ami kisebb esőt, záport és megerősödő szelet hozna. Várhatóan nem járna jelentős lehűléssel.
A front a Genovai-öbölben mediterrán ciklont generálhat, ám ennek pályája még rendkívül bizonytalan. Egyelőre úgy néz ki, nem járna nagy csapadékkal, ám több, mint egy hét távlatból ezt rendkívül nehéz pontosan meghatározni, így a friss előrejelzéseinkben, frissebb képet kaphatnak majd róla!

Időjárás előrejelzés meleg
Az 1500m magasságon vett hőmérsékleti anomália térképen jól látszik, hogy a következő napokban az átlagnál melegebb légtömegek áramlanak fölénk.


A folytatásban újabb frontok érintenék térségünket, ám egyelőre jelentős csapadék, téli fordulat nem látszik kibontakozni!

Az időjárás előrejelzés térképei: WXCHARTS