Hidegfront után felmelegedés, akár 20-22 fok is lehet, de a makacs köd is megjelenik!

A hétvégén érkezett hidegfront után felmelegedés kezdődik, de tartósan ködös tájak is lesznek!

Szombaton érkezett meg az a hidegfront, ami egy Nagy-Britanniától északnyugatra örvénylő nagy kiterjedésű ciklonhoz tartozik. Nagy mennyiségű csapadékot okozott a front, délnyugaton 20mm feletti volt az összesített csapadék, de az Észak-Alföldön is 10mm körüli értékeket mérhettünk. A legkevesebb csapadék északnyugaton volt, ott gyakorlatilag szárazon vonult át a hidegfront.

A reggeli összesített csapadéktérképen is jól látható, hogy merre okozott több esőt a hidegfront, azóta északon további 5-10mm esett:

Forrás: met.hu

A hőmérsékleti értékek némileg csökkentek, azonban ez, főként a déli országrészben csupán átmeneti jellegű lesz:


Forrás: met.hu

A hét első munkanapján még keleten megmarad a borongós, esős jelleg, reggel pára, illetve ködfoltokkal, míg másutt felszakadozik a felhőzet, és néhány órára a nap is kisüthet. A déli szél megélénkül, a Dunántúlon megerősödik, és északnyugaton, nyugaton viharos lökések kísérhetik!

Távolabbi kilátások:

Míg Nyugat-Európában marad a változékony, csapadékos időjárás, hazánkban a következő napokban felmelegedés kezdődik, azonban lassan anticiklonális hatás alá kerülünk, és ez magával hozza a ködhajlam erősödését. Reggelente mindenhol párás időre számíthatunk, helyenként ködfoltokkal, azonban északon, északkeleten tartósan megmaradhat a köd, és ott a nappali maximumok is jóval alacsonyabbak lesznek.

Jelentős felmelegedés várható

A fenti ábrán a kedd éjjel 1 órakor várható, 850hPa magasságra (~1500 méter) számított hőmérséklet anomália látható. A Nagy-Britannia térségében lévő erős ciklon, valamint az Észak-Olaszországban kialakuló ciklon előoldalán az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb levegő áramlik hazánk fölé.

Mind a GFS, mind az ECMWF előrejelző modell 20 fok körüli maximumokat vár erre a napra.

A fenti térképeken látszik, hogy az okklulálódó hidegfront megközelíti Magyarországot, de érdemi változást csak északnyugaton hozhat. Északon sajnos több helyen is tartós(abb) ködre, illetve rétegfelhőzetre kell számítani, ezért ott elmarad kissé a napalli felmelegedés az ország többi részétől. A hét első felében marad ez a megosztottság, szerdán, a szinte teljes szélcsendben reggelre sűrű ködfoltok képződhetnek, melyek északon a késő délelőtti órákig is megmaradhatnak. A szélcsend egy másik káros mellékhatása, hogy a felszín közeléből nem távoznak azok a szennyezőanyagok, amiket a közlekedés, és a lakossági fűtés generál, így várhatóan jelentősen romlik majd a légminőség is.

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!

Csütörtökön még csak északon, és északnyugaton, majd pénteken országosan is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi szél, ami kisöpri a szmogot, és a ködöt az országból, valamint néhány fokkal a hőmérsékleti értékek is visszaesnek.

Erős, helyenként viharos szél

Visszaesik a nappali felmelegedés, ekkor már 10-16 fok várható csupán a legmelegebb órákban:

Csütörtökön még csak szórványosan, pénteken már többfelé várható eső, és zápor, a két nap összesített csapadékmennyisége északkeleten 15-20mm körül várható, a legkevesebb eső délkeleten lesz, ott 2-3mm várható csupán.

Sok csapadék északon, északkeleten

Pénteken tovább csökken a nappali felmelegedés, 10-15 fok lesz a legmelegebb órákban is, de intenzív csapadékgócokban ennél hidegebb is lehet.

Visszatérő talajmenti fagyok!

Szombaton tovább csökken a nappali felmelegedés, és lassan nyugalomba jut a beáramlott hideg légtömeg, már csak keleten lehetek élénkebb széllökések. A felhőzet is csökken, és időnként a nap is előbújik, akár hosszabb napos időszakok is lehetnek. A felhőzet csökkenésével azonban visszatérnek a hajnali fagyok, elsősorban keleten kell számítani talajmenti fagyra, a fagyzugos területeken akár légköri ( 2 méteres magasságban mért) fagyra is vasárnap.

November elején ismét lassú felmelegedés kezdődik, a hőmérsékleti értékek maximuma ismét 15 fok fölé kúszik.

Az előrejelzést készítette: Paróczai Attila
Az előrejelzési térképek forrása: WXCHARTS.COM

Borítókép: WXCHARTS.COM Hőmérséklet anomália 850hPa, 2020.10.27. 12:00UTC, Modell: GFS