Hosszútávú kilátások: köd, hideg-napsütés a hét második feléig! Vajon érkezik-e télies fordulat a közeljövőben?! (Videós időjárás előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: köd, hideg, kontra napsütés a hét második feléig! Vajon érkezik-e télies fordulat a közeljövőben?! (Videós időjárás előrejelzés)

A jelenlegi időjárási helyzet önmagában nem túl izgalmas és a közeli folytatás is hasonlóan alakul. A hét második felétől azért valamelyest változhat a helyzet!

Hazánk köd és felhőborítottsága ma:

Hazánk, és a kontinens középső területei fölött egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, melynek köszönhetően a légmozgás mérsékelt, és sokfelé tartósan ködös az idő. Ez annak köszönhető, hogy a magasban egyelőre viszonylag enyhe a levegő és a magas légnyomás szélcsendben együttesen kedvez a ködképződésnek. Néhol azonban a nap utat tudott-, és a hét további napjaiban is utat törhet is magának, így ezeken a helyeken szinte zavartalan napos idő van jelenleg is és kellemes enyheség.
A következő napokban csökken a napos területek aránya, főként kedden inkább csak délen és a Duna-Tisza közén, valamint a Dunántúlon és a magasabb csúcsokon lehetnek naposabb területek.
A folytatásban a Győr-Szabadka széles sávban megélénkülhet a szél, így szakadozottabb lehet a köd és a felhőzet, előbújhat a nap. Máshol tartósabban ködös idő valószínű.
Csütörtökön és pénteken északkeletet leszámítva csapadék is előfordulhat, délen akár akár több órás eső is.
Hétvégétől egy északnyugat-európai ciklon előoldalán eleinte enyhébb levegő áramlik fölénk, bár sokfelé a tartós pára és köd miatt nem lesz erezhető hatása. Néhol azonban felszakadozhat a felhőzet és ott 10 fok fölött hőmérsékleteket mérhetünk.
Jövőhét elején egy újabb ciklon halad el Északnyugat-Európa fölött, melynek hidegfrontja hétfőn érheti el hazánkat, és bár jelentős csapadékot nem hoz, a szél megélénkül, és a magasban hidegebb levegő érkezik.
A folytatásban újabb anticiklon húzódna fölénk, eleinte kelet felől hidegebb levegőt szállítva fölénk, majd a későbbiekben újabb hidegfront hozhat kisebb csapadékot, lehűlést. Az online szerencsejáték -ipar vezetői régóta használnak hasonló technológiákat prototípusként online játékaikhoz.

Hosszútávú időjárás előrejelzés, hőmérséklet:

Az időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

A címben megjelenő kérdésre, azaz, hogy mikor érkezik a télies fordulat, egyelőre biztosat nehéz válaszolni. A korábban erre a hétre jelzett jelentős lehűlést eltolta néhány nappal és jóval mérsékelte minden modell, ám fokozatosan egyre inkább a lehűlés felé haladnak, így november közepétől, második felétől az átlagnál hűvösebb időre van esély. A frissítések folyamatosan változnak és mivel ez nagy időintervallumot fog le, rengeteg bizonytalansági faktora van. A friss előrejelzéseinket érdemes követni itt és itt!

Részletesen:

Kedden hajnalban többfelé fagyhat. A Dunától keletre, kifejezetten a Kiskunságban van ennek a legnagyobb valószínűsége. Itt -4 és +2, máshol 0 és 7 fok között várhatóak a minimumok. A köd az ország jelentős részén napközben sem oszlik fel, de délen és a Duna-Tisza közén, valamint hegycsúcsainkon előbújhat a nap. A napos területeken 10-15 fok, máshol 3-8 fok valószínű.

Kedd reggel
Kedd délben

Szerdán a keddihez hasonló reggelt követően napközben a megélénkülő szélnek köszönhetően nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet. A Szabadka-Győr széles sávban van erre legnagyobb esély. Máshol ködös, felhős idő valószínű. Reggel -3 és 6, délután 5 és 14 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerda reggel
Szerda délben

Csütörtökön reggel 0 és 5 fok körüli minimumok lehetnek, az ország jelentős részén ködös, borús idő lesz. Napközben nyugat felől csapadék érkezhet, így északkeletet leszámítva kisebb eső bárhol előfordulhat. A maximumok 5 és 14 fok között várhatóak.

Csütörtök reggel
Csütörtök délben

Pénteken, szombaton és vasárnap hasonló időnk lesz. Reggel 0 és 7 fok közötti minimumok és sokfelé köd és pára, napközben felhős, ködös idő. A hegyekben és főként a Duna-Tisza közén felszakadozhat a felhőzet. Napközben 7 és 15 fok valószínű.

Péntek reggel
Időjárás előrejelzés
Péntek délben
Szombat reggel
Szombat délben
Vasárnap reggel
Vasárnap délben

A folytatásban fokozatosan hidegebb levegő áramlik fölénk egy hétfőn érkező hidegfront, majd egy erősebb anticiklon nyomán. Ennek köszönhetően nagyobb területen lehetnek fagyosak a reggelek és a nappalok is hűvösebbek lehetnek, habár a front által felszaggatott ködtakaró után a napsütés a hét elején emelheti a maximumokat. A fentebb elhelyezett linkeket naprakészen követhetik a várható helyzetet időjárás előrejelzéseinken keresztül!

Megj.: a fenti térképeken jelzett hőmérsékleteknél sokfelé alacsonyabbakat mérhetünk, hiszen a modell nem számol a helyi hatásokkal, illetve a köd kiterjedését és tartósságát is kevésbé veszi figyelembe!

Térképek, amelyeket az időjárás előrejelzés során használtunk: WXCHARTS