Fagyos éjjel jön, országos faggyal, néhol -10 fok is lehet!

Fagyos éjjel jön, országos faggyal, néhol -10 fok is lehet!

A hidegfront által hozott hideg levegő már péntek késő este elöntötte hazánkat, ám a szél és sokfelé felhős égbolt még valamelyest csökkentette a fagy mértékét, ám így is -8 fokig hűlt a levegő északon és az ország jelentős részén fagyott.

Fagyos éjjel
Fagyos levegő volt ma fölöttünk! Térkép: WXCHARTS

Az előttünk álló éjszakán gyorsan hűl majd a levegő. A szél mérséklődik és derült lesz az égbolt. Már most is sokfelé fagy, északon lassan elérjük a -5 fokot. Országos fagyra készülhetünk. A Dunántúl középső, nyugati területein lehet a legenyhébb idő, ám itt is -1 és -4 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Az Alföld jelentős részén -4 és -6 fok közötti minimumok lesznek, bár a Kiskunságban és a Nyírségben ennél 1-2 fokkal hidegebb is lehet. Az északi csúcsokon -7, -9 fok körül alakulnak majd a minimumok, de a fagyzugos völgyekben -10 fokig is csökkenhet! Megj.: a Bükk-fennsíkon található töbör(ök)ben már jelenleg is -11 fok van, hiszen az ottani mikroklíma kimondottan kedvező a kemény fagyoknak. Ott érdemes lesz a reggeli minimumot megnézni, egy kis érdekességnek!
Reggelre a legtöbb helyen derült idő lesz, de a Duna-Tisza közén pára képződhet.

Napközben változóan felhős idő lesz, az északkeleti szél keleten megélénkülhet, a Dunántúlon az északnyugati lehet élénk. Nem lesz meleg, a maximumok 5 és 8 fok között várhatóak! A Mátra és Bükk magasabb csúcsain napközben is fagyhat!

Borító: WXCHARTS