Jövőhét elején érkezhet az első kiterjedt havazás, akár nagyobb hóval?!

Jövőhét elején érkezhet az első kiterjedt havazás, akár nagyobb hóval?!

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy nem jelenthető ki a nagy hó, a cikk az alábbi modell futtatások alapján próbálja az esélyeket és valószínűségeket vázolni!

A ködös, sokfelé nappal is közel fagyos napok után a hétvégén változás érkezhet és a jövőhét első napjaiban esély mutatkozik az első kiterjedtebb, komoly havazásra is!

Hosszútávú animációs időjárás előrejelzés:

Az időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

A következő néhány napban anticiklon határozza meg időjárásunkat, és egy tőlünk délnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldali áramlásában átmenetileg melegebb levegő érkezik a magasban. Sajnos ebből nem érzékelünk majd sokat, csupán a tartós ködöt, hiszen ez kedvez majd az úgynevezett hidegpárnás helyzetnek. Nappal is hideg lesz és az éjszakák is fagyosak.
Hétvégén aztán változik a helyzet. Először Oroszország nyugati területei fölé örvénylik északnyugat felől egy ciklon. Hidegfrontja jobbára tőlünk északkeletre halad majd el pénteken, ám megindítja a hideg levegőt. A ciklon peremén egy hidegcsepp alakul majd ki, amivel nagy adag hideg levegő szakad ránk és már szombaton és vasárnap is előfordulhat kisebb havazás.
A hideg levegő leér a Fekete-tengerig és egy ciklont generál, ami a mostani futtatás alapján nem érintene minket.

Hó időjárás
Az érkező hidegcsepp jól látszik az 500hPa nyomáson vett geopotenciál térképen. A kék kör, tőlünk északkeletre. Olaszország térségében a mediterrmediterrán ciklon!
Jó adag fagyos levegőt zúdít ránk.
Latszik, hogy hózáporok, kisebb havazás is előfordulhat belőle, illetve a reggeli futtatás alapján délebbre tolt mediterrán ciklon is jól látszik a Balkánon.

Megj.: a tegnapi modellkép vasárnapra ezt adta, jelentős havazást, hiszen az északkeleti ciklon ért volna ide!

Tegnapi frissítés szép mennyiségű hóval kecsegtetett, és nem teljesen elvetendő.
Több centiméter havat várt, bár valószínűbb ekkor még a kevesebb mennyiségű frissítés!

Igazán ezt követően kezd el bonyolódni a helyzet, hiszen az érkező hideg egy erős mediterrán ciklont generál az Adrián, amit a hét elejére tehetünk. Nos, ennek a ciklonnak a pályájától meglehetősen sok függ. A korábbi, tegnapi futások az ECMWF, az éjszakai a GFS modell alapján is fölénk tette a csapadékmezejét, a ma reggeli tőlünk délre tolta. Ez függ majd a hideg benyomulásának mértékétől.
Amit szintén mind a két modell több futtatás alapján pedzeget, az ECMWF tartósan nem vette ki, egy jövőhét első felében érkező újabb hidegbetörést, csapadékos, havas hidegfronttal, ami újabb adagot hozhatna és egy újabb mediterrán ciklont hoz a képbe, ami ismét esély a hóra, de ne szaladjunk ennyire előre.(Már így is távol járunk a mától 😀 )

Északnyugat felől érkező hidegfront komolyabb mennyiségű hideget szakítana le!

A GFS éjjeli frissítése a hét első napjaiban érkező mediterrán ciklon fölénk várja, így akár egész napos, nagy havazás és 20-30cm hó is hullana. Ez a futás a tegnapi ECMWF meglátásával is passzolna, illetve a reggeli GEM modell is hasonlóan látja.

Tegnap este az ECMWF is hasonlóan látta, és jelenleg a GEM is így látja!

A reggeli futtatásban mind a 2 modell délebbre tolta a mediterrán ciklont, ám kedden/szerdán egy markáns hidegfrontot várnak, ami az ECMWF alapján havas lenne, így 5-15cm hó hullhatna.

Szerdán a front havazást hozna
Több centiméter hullhatna
Szerbia és Románia fölött lévő mediterrán ciklon is érdekes lehet majd!

Összességében: a hétvégétől biztosan érkezik változás, a magasban a lehűlés nagyon valószínű és a csapadékosabb kimenetelnek is jó esélye van. Kisebb havazás, hózáporok gyakorlatilag minden modellen megjelennek, így ennek is viszonylag az esélye, a hegyekben és nyugaton már hétvégén is valószínűsége van lepel-pár centiméter hónak.
A mediterrán ciklon és az azt követő hidegfront viszont jóval bizonytalanabb. Minimális változások a pályájában, jelentős különbségeket okoznak, ám mivel már több napja, több futtatás várt fölénk belőle jelentős havazást, ennek is van esélye. Nagyban függ majd a hideg benyomulásának mértékétől, hiszen, ha túl délre jut, eltolja a ciklont. Csupán egy dolgot nem szeret a meteorológia a mediterrán ciklonokban: az utolsó percig kiszámíthatatlanok.

Frissítés: a friss GFS futás nem számol a mediterrán ciklon fölénk húzódásával!

Térképek: WXCHARTS