Szánon vagy csónakkal érkezhet a Mikulás? Hó vagy eső?

Szánon vagy csónakkal érkezhet a Mikulás? Hó vagy eső?

Sokan várják már a Mikulást, ha más nem, a hangulat miatt. A tökéletes egy havas napon lenne ez a gyerekek számára “jeles” nap.
Az idei valószínűleg nem lesz havas, habár kizárni nem lehet. Jelenleg a két nagy modell meglehetősen különböző véleményen van.
A GFS által előrejelzett helyzet az ország délkeleti területein szinte tavaszi enyheséget, míg a Dunántúlon havat hozna. Ennek oka, hogy egy újabb mediterrán ciklon érkezése valószínűsíthető, amit a másik hosszútávú modell is vár. Ugyanakkor a GFS alapján tovább maradna fölöttünk a hideg, sőt visszakanyarodna, így a Dunántúlon hó hullana.

A magasban maradna a hideg nyugaton
A Dunántúlon havazna
Néhány centi hó megmaradna
Fagypont körül alakulna a hőmérséklet este nyugaton

Az ECMWF modell ezzel szemben kicsit a tavasz és a nyár groteszk keverékét illesztené be a télbe. Délkeleten 12-15 fokos enyheség, az Alpokalján fagypont közeli hideg, közte 4-10 fok. A csapadék ugyanakkor szintén adott lenne, eleinte záporok, sőt akár zivatarok, a nyugati határ mentén akár hózáporok, esetleg hózivatarok is lehetnének, majd éjszaka jelentős csapadék, eső érkezhetne, így sokfelé a szánnál a csónak hasznosabb közlekedőeszköz lehet.

Minimális eséllyel hullana csak hó az Alpokalján.
Záporok, zivatarok is kialakulhatnának esetleg
Délen enyhe idő, északnyugaton hűvös
Mikulás hó

Összességében jelenleg talán az ECMWF modell áll közelebb a valósághoz, de nem borítékolható még. Mindenesetre sajnos egyelőre a hó esélye kevesebb, délkeleten gyakorlatilag 0%. De még egy hét, ez alatt sok minden változhat: ideje szorítani, hogy a Mikulás havat hozzon a zsákjában! 🙂

Jövő hét közepén nagyobb havazás is lehet!

Borító: kép

Térképek: WXCHARTS