MetKép

“Hőhullám” érkezik a jövő hét közepén, viharos széllel!

Tavaszt idéző hőhullám éri el térségünket a jövő hét közepén!

A hétvége időjárását alapvetően egy hidegcsepp, egy magassági hidegörvény határozta meg. Elsősorban északkeleten voltak erősebb havazások, a hegyekben 10 centiméter körüli hóréteg képződött, de hózáporok a Tiszántúlon többfelé is kialakulkat.
A hét első napjaiban ez a hidegcsepp beleolvad egy Kelet-Európa felett megerősödő anticiklonba.

Hidegcsepp hazánk felett, holnapi időjárásunkat még ez határozza meg
Forrás: Windy.com
A Kelet-Európa felett terpeszkedő, nagy kiterjedésű anticiklonba beleolvad a hidegcsepp. t850hpa, kedd reggelre vonatkozó előrejelzés. Modell: GFS


Kedden Genova térségében egy ciklon mélyül ki, ami az imént említett, északkeletre található anticiklonnal közös áramlási rendszerben meleg levegőt juttat Közép-Európába. Csütörtökön a ciklon beleolvad egy, Nagy-Britannia térségében kimélyülő, tekintélyes méretű ciklonba, és a melegadvekció fokozódik.

Lassú melegedés kezdődik...
Egy Olaszország térségében található ciklon hatására melegadvekció indul be szerda este.
Forrás: windy.com. Előrejelző modell GFS
Igazi hőhullám várható, ahogy a ciklon, és az anticiklon közös nyomásrendszerében felszippantja a meleg levegőt
Az előzőekben említett ciklon beleolvad egy Nagy Britannia felett kimélyülő, hatalmas kiterjedésű ciklonba. A két, igen nagy légköri képződmény közös áramlási rendszerében erőteljes melegbeáramlás kezdődik.

A meleg levegő ilyen intenzív beáramlása erős, helyenként viharos széllel jár majd!

Viharos szél kíséri az erőteljes hőhullámot

Hasonló helyzetben nyáron hazánkban 30-35 fok körüli értékeket mérhetnénk, azonban december elején is elég lesz hozzá, hogy 10-15 fokig kússzanak fel a hőmérők higanyszálai napközben, helyenként akár még ennél is melegebb lehet.

Lássuk részletesen, mi is várható, milyen időjárás lesz holnap, és a következő napokban!

Holnapi időjárásunkat még a hétvége időjárását is alakító hidegcsepp határozza majd meg.
Elsősorban a Tiszántúlon várható további havazás, és hózáporok, valamint a Duna-Tisza köze déli részein, majd napközben lassan mindenhol megszűnik a csapadék. A Dunántúlon már szakadozott felhőzet várható, ott néhány órára a nap is kisüthet. A hőmérséklet 0, és 5 fok között alakul a legmelegebb órákban. Északon lesz a leghidegebb, nyugaton, délnyugaton a legenyhébb az idő.

Kedden reggel csípős, hideg időre ébredhetünk északon, a mély völgyekben -10 fokig süllyedhet a hőmérséklet, de a legenyhébb tájakon is -2, -3 fok lesz.

Sajnos napközben sem melegszik jelentősen, így épp csak 0 fok felett lesz a maximum hőmérséklet. A déli szél az északnyugati országrészben megélénkül, másutt gyenge, illetve mérsékelt marad a légmozgás. Csapadék nem várható.

Szerdán még hidegebben indul a reggel, -5, és -10 fok között várható a hőmérséklet alakulása, a leghidegebb északkeleten, a mély, zárt völgyekben, a legenyhébb délnyugaton lesz. Az erősen felhős, borult idő miatt napközben sem emelkedik jelentősen a hőmérséklet, 0, és +3 fok között várható a legmelegebb órákban. Napközben az északkeleti szél, elsősorban a Dél-Dunántúlon megélénkül. A késő délelőtti óráktól délnyugat felől csapadéktömb éri el hazánkat, és egyre többfelé kezdődik havazás, kezdetben, illetve éjjel havaseső is várható.

Csütörtökre a szerda este megkezdődött melegedés hatására a nyugati területeket leszámítva a havazás vegyes halmazállapotú csapadékba, helyenként rövid időre ónos esőbe megy át, majd délelőtt már eső várható. A nyugati országhatár keskeny vonalában azonban egész nap havazhat, így ott nagyobb mennyiségű hóréteg képződhet, akár 10cm-t is elérően!
A hajnali minimumok 0, és -5 fok között alakulnak, míg a maximumok 0, és +5 fok között várhatóak. A keleti, délkeleti szél megélénkül, az ország középső harmadában megerősödik.

Pénteken délnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet, azonban a Tiszántúlon továbbra is várható csapadék, ami ekkor már eső lesz, a magasabb hegycsúcsokon esetleg vegyes halmazállapotú csapadék, rövidebb ideig havazás is lehet. A déli, délkeleti szél megélénkül, napközben erős lökések kísérik, az Alpokalján viharossá is fokozódhat!
Kora reggel +2, és +5 fok közötti hőmérséklet várható, a nyugati határ mentén azonban 0 fokig süllyed a hőmérő higanyszála. Napközben +3, és +8 fok között alakul majd a hőmérséklet.

Szombaton gyengén felhős lesz az ég, és fagyra csupán északon kell számítani, másutt +3, és +5 fok között várható a minimum hőmérséklet. A délies irányú szél a Tiszától nyugatra élénk lesz, a Dunántúlon erős lökésekkel kísért, míg északnyugaton akár viharos erejű széllökések is várhatóak. A hőmérséklet maximuma 10 fok körül, esetleg kissé felette várható.

Vasárnap hajnalban az előző naphoz hasonlóan +3, és +5 fok várható, csak az Észak-Alföldön lehet fagypont közelében a hőmérséklet. Napközben egyre több helyen erősödik meg a délkeleti szél, helyenként viharos lökések kísérik. A hőmérséklet maximuma +8, és +12 fok között alakul, a legmelegebb a déli tájakon, míg a leghűvösebb északkeleten várható.
A délután folyamán nyugat felől erős felhősödés kezdődik, a késő délutáni óráktól pedig nyugaton elered az eső.

Hétfőn tovább fokozódik a felmelegedés, éjjel is +4, és +10 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. A csapadék fokozatosan kelet felé halad, és egyre több helyen ered el az eső. A hőmérséklet maximuma 10, és 15 fok között alakul, helyenként akár még ennél is melegebb lehet! Területi elosztásban délkeleten lesz a legmelegebb, északnyugaton a leghidegebb.
A hét legszelesebb napja lesz, sokfelé viharos erejű széllökések várhatóak!

Borítókép: WXCARTS.COM