“Őszi” lemosó permetezés. Ha elmaradt mikor csináljam meg?

Elmaradt az őszi lemosó permetezés? Ne aggódj, még bepótolhatod!

Az egyik legfontosabb permetezés a fás szárú növénykultúrákban az úgynevezett lemosó permetezés. Sok kártevőt, és kórokozót lehet vele semlegesíteni, vagy legalább az általuk okozott kártételt enyhiteni. Azonban több növénykultúra levelét is megperzselheti, így sokan várnak vele a teljes lombhullásig, amivel a szükséges permetlé mennyisége is csökkenthető.
Idén nem volt túl kegyes hozzánk az időjárás, és mire lehullottak a levelek, egy párás, hideg időszak következett, ami alkalmatlan a permetezésre.

Az elmúlt napok sem épp optimális teret nyújtottak ezekhez a munkákhoz, a csapadék miatt nem volt ajánlott nekilátni a nagy munkának.
Most úgy tűnik, fordul a szerencse, és végre optimális időjárás köszönt ennek a fontos műveletnek az elvégzéséhez. A nappali +5, +8 fokos hőmérséklet, és mérsékelten erős szél mellett az éjszakák is fagymentesnek ígérkeznek.

Sajnos a déli, és középső országrészben továbbra is élénk a szél, azonban a mai, esetleg a holnapi nap még alkalmas lehet a permetezésre.

Őszi lemosó permetezés: talán ez a legjobb pillanat hozzá!
10 méteres magasságra előrejelzett átlagszél 2020.12.03. 12:00UTC
A következő 5 napban ez a legjobb lehetőség az őszi lemosó permetezésre!
10 méteres magasságra előrejelzett átlagszél 2020.12.04. 12:00UTC
10 méteres magasságra előrejelzett átlagszél 2020.12.05. 12:00UTC
10 méteres magasságra előrejelzett átlagszél 2020.12.06. 12:00UTC

Alább a GFS úgynevezett fáklyadiagarammja látható, a 10 méteres magasságban fújó szeleket előrejelző ábrája. A fáklyadiagramm érdekessége, hogy a modell minden futása látható rajta, és az értékek mellett leolvasható a bizonytalanság, és a várható tendencia is. Sajnos a közeljövőben nem úgy tűnik, hogy enél sokkal kedvezőbbé válnának a körülmények.

Néhány nagyobb városra vonatkozó diagram.

Ahol a következő 3 napban nem lehet elvégezni a permetezést idő hiányában, vagy az erősödő szél miatt, ott a jövő hét kedd tűnik alkalmasnak, ekkor is kedvező hőmérséklet, és csapadékmentes időszak vár ránk, bónuszként országos szinten is gyenge légmozgás várható.
Kisebb területeken alkalmas lehet más időpontokban is a permetezés, érdemes figyelni a radart, mielőtt elindulunk.

Mindenkinek sikeres évzárást kíván a MetKép csapata! Őszi lemosó permetezésre fel!

Előrejelzési térképeinket a WXCHARTS.COM szolgáltatta, a fáklyadiagrammok a Wetterzentrale.de oldaláról származnak!

Borítókép: Trevor Harris, a Creative Commons Licenc alapján.