Fehér karácsony, vagy megtelt ereszcsatornák?

Fehér karácsony, vagy megtelt ereszcsatornák?

Mindenekelőtt fontos azzal kezdeni, hogy még messze van, ráadásul nagy a szórás a modellek között és a különböző futtatások között is, éppen ezért ezen keresztül nézzük meg, mik az esélyek. A cím humoros mivolta tükrözi, hogy ilyen távlatokban még objektíven előrejelezni nem lehet, de az esélyeket felmérni szabad!

Jelenleg úgy néz ki, főként a GFS-t alapul véve, hogy december 17-18, majd 21-23 körül egy markáns hidegbetörés érkezhet, amely karácsonyra meglehetősen hideg levegőt szállítana fölénk, és akár hó is érkezhet vele. Ebbe többen beleugrottak, hogy fehér karácsony lesz, hó stb. Ez ennél kissé bizonytalanabb.

Ennek okozója egy kissé összetett. Először egy anticiklon húzódhat fölénk, melybe egy orosz területen haladó ciklon hidegebb levegőt szállíthat hidegszektorában. Ez valamikor december 17-19. között látszik kibontakozni. Ez rövid életű hideget hozhat, hiszen ezt követően egy délnyugati ciklon által meleg levegő érkezne, ami szinte karácsonyig kitartana.
Az izgalmak itt kezdődnek, hiszen egy markáns ciklon mélyülhet ki Oroszország északnyugati területein, aminek hátoldali áramlásában karácsonyra több hullámban érkezne sarkvidéki eredetű hideg. Jelenleg ez azt jelentené, hogy napközben is fagyhat és éjszakánként komoly fagyok érkeznének.
A csapadék megléte talán még a hőmérsékleteknél is bizonytalanabb, bár a később jellemzett fáklya-diagramon kisebb a szórása, tehát ez alapján kevésbé eltérő a különböző úgynevezett EPS tagok “meglátása”. Egyelőre jelentős csapadékot csak kevés opció ad, de ettől még van esély rá, ami ezen hőmérsékletek mellett hó lenne.

Az érkező hideget okozó ciklon a jelenlegi GFS modell általi futtatáson a kb. 1500m magasságban előrejelzett hőmérsékleti térképen jól látható, kék A betű jelöli.
Fehér karácsony
A jelenlegi szintén GFS futáson jól kirajzolódik a magasban érkező hideg levegő. A tőlünk északkeletre elhelyezkedő hidegörvényt kék A jelöli, ami hozhat némi csapadékot. Északnyugat-Európa fölött anticiklonokat M jelöli, melyek közül a keleti hideget hoz magával. Délen piros A jelöli a mediterrán ciklont és nyugaton piros A jelöli az észak-atlanti ciklont. Ezek meleg levegőt szállítanak!


Mennyi a fehér karácsony valószínűsége?

Az alábbi GFS fáklya-diagramon jól láthatóak a különböző EPS tagok közötti szórások és a jelentős hideget is kissé elszállt futások adják, bár a fő tag lefelé ível és a szórás is inkább lefelé van többségben, ám sok a melegebbhez szór. Ennek oka, a hosszú időintervallumon túl, ami eleve növeli a lehetőségeket, azaz hibát, hibára halmoznak a számítások, hogy a kontinens nyugati területein anticiklon, az észak-atlanti térségben ciklonok keletkezhetnek, melyek kicsit keletebbre való tolódása enyhébb időt hozna.
A csapadékban is van szórás, de a többség inkább a kevés mennyiségű felé hajlik.

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=54912

Összegezve: idén jobbak az esélyek a fehér karácsonyra, mint az előző évben, ám még nagy a szórás és az országos csapadék valószínűsége sem magas, ami nélkül lássuk be, nehezen lesz fehér az ünnep. Aki biztosra akar menni, vegyen fehér festékszórót és keressen “Karácsony” vezetéknevű ismerősöket! (Nem mi javasoltuk) 😂

Térképek, borító: WXCHARTS

A Kékestető reggelre gyönyörű havas lett!