Szilveszterre lehűlés érkezik, eső, havas eső, a hegyekben hó!

Szilveszterre lehűlés érkezik, eső, havas eső, a hegyekben hó! Időjárás Előrejelzés:

Már jelenleg is havazik a Kékestetőn, hiszen ott kellően hideg van a magasabb légrétegekben is a havazásra, de a következő napokban átmenetileg az alacsonyabban fekvő területeken is megjelenhetnek a hópelyhek.

Lehűlés érkezik!

A ciklon, melynek előoldala meleg levegőt hozott fölénk a hét elején, fokozatosan legyengül és észak felé helyeződik. Ennek köszönhetően hidegszektorába kerülünk. Eleinte az Atlanti-óceánon elhelyezkedő anticiklon rásegít a hideg fölénk való áramlására, illetve egészen délre jutására, ami egy újabb mediterrán ciklont generál. Szinte szünet nélkül a szerdai után érkezik a ciklon csapadéka. Némileg ennek előoldali áramlása gátolja meg, hogy a Tiszántúlra eljusson a hideg 2020-ban.

Szilveszter időjárás előrejelzés
Látszik a hideg leszakadása, és az anticiklon is már északabbra helyeződött az óceánon elsejére.


A mediterrán ciklon fokozatosan északkelet felé távozik, mögötte átmenetileg hátoldali áramlásában hideg levegő önti el a Kárpát-medencét, ám ez nem tart sokáig, hiszen az északi ciklon délre helyeződik, melyet az tesz lehetővé, hogy az anticiklon az Atlanti-óceánon észak felé vándorol.

Csütörtök estére országszerte lehűl a levegő, keleten a legkevésbé.

Péntek délután dél felől már melegedés kezdődik.

Újabb átmeneti enyhülés!

A ciklonnak ismét átmenetileg előoldalára kerülünk és melegebb levegő érkezik, így az új év első napja még ugyan hidegebb lesz, ám dél felől már erezhető lesz a melegedés, ami átmeneti lesz és valószínűleg az északi területeket kevésbé érinti majd!

Átmenetileg megenyhül a magasban

Részletesen:

Szilveszter napján már a hajnali óráktól dél felől újabb csapadékzóna érkezik. Miközben a magasban a hideg is áramlik fölénk, a csapadék északkelet felé terjeszkedik. A legtöbb helyen eső valószínű, ám nyugaton (a megszűnő csapadék), délnyugaton, kiváltképp a Mecsekben és az Északi-középhegységben havazás valószínű, főleg délutántól. Ezeken a területeken lepel-5cm hó hullhat péntek délig, de a magasabb csúcsokon, akár 10 cm-t meghaladó hó eshet.
A reggeli minimumok -2 és 7 fok között, a nappali maximumok -3 és 6 fok között várhatóak. A keleti határnál lehet ennél 1-2 fokkal melegebb.

Éjfélre a Dunántúlon és a hegyekben már fagyni fog, és a Tisza vonaláig érhet el nagyjából a hideg. Eddig a vonalig -3, 1 fok közé hűl a levegő, keletebbre még ennél pozitívabb értékek várhatóak.
Csapadék főként délnyugaton és a Dunától keletre valószínű, ami délnyugaton és északon hó, a Duna-Tisza közén eső, havas eső, hó, keletebbre főként eső lehet.

Újév reggelén még néhol havas eső, hó előfordulhat, majd délutánra már megszűnik a csapadék. Legfeljebb északon és nyugaton lehet némi havazás, hószállingózás, de jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. A minimumok -5 és 2 fok körül, a maximumok -4 és 5 fok között valószínűek.

Térképek: WXCHARTS