Télies fordulatot, markáns lehűlést, erősebb fagyokat, havazást hozhat a jövő hét!(Hosszútávú időjárás előrejelzés)

Télies fordulatot, markáns lehűlést, erősebb fagyokat, havazást hozhat a jövő hét! (Hosszútávú időjárás előrejelzés)

Manapság már ritkaságnak számít hazánkban a fagyos időjárás és a hó, ám a jövőhét második felétől kedvezőek lesznek a globális áramlási viszonyok a télies időre, akár tartósabb jelleggel is!

Hosszútávú időjárás előrejelzés, csapadék, hőmérséklet:

A hosszútávú időjárás előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

A hét első felében sok csapadék, átmeneti enyhülés!

Mint azt már a többség valószínűleg észrevette, az elmúlt napokban aktív volt a ciklon tevékenység térségünkben, sok esőt, a hegyekben némi havat okozva. Ez a következő néhány napban is hasonlóan alakul majd. Erre több tényező együttesen segít rá.
Eleinte enyhülés kezdődik a magasban. Az Atlanti-óceánon elhelyezkedő anticiklon, ami néhány napra meggátolta a délnyugatról érkező meleget a kontinens délnyugati területei fölött és hozzájárult, hogy szilveszterre hazánkban is néhány fokkal lehűljön a levegő, fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedik és a hétvégére, jövő hét elejére már Skandinávia térségében lesz. Ennek köszönhetően a hideg levegő délebbre jut. Egészen Spanyolországig télies időt teremtve tőlünk nyugatra.
A hideg leáramlása további mediterrán ciklonokat generál lent az Adrián. Ezek a hét első feléig sok csapadékot okoznak és eleinte melegszektorában néhány fokkal enyhül a levegő. Csupán nyugat és észak lehet kivétel, ott a hegyekben hó is hullhat.

Hosszútávú időjárás előrejelzés
A mediterrán ciklon (piros A) eleinte enyhébb levegőt hoz. Közben északabbra az anticiklon gátolja a helyi ciklonképződést, ami miatt még nem tud leszakadni a komolyabb hideg.

Fokozatos lehűlés, sok csapadék, a hegyekben hó!


A ciklon hátoldalán a jövő hét második felében megindul hazánk fölé is a hideg levegő. Ekkor már havas eső, havazás főként a hegyekben kialakulhat, bár még a mennyisége meglehetősen kérdéses. Alacsonyabban fekvő területeken legfeljebb átmenetileg lehet elég hideg a hóhoz.
Ugyan ez már több fokos lehűlés lesz és kissé télre emlékeztetőbb időjárásunk lehet, még nem ez hozza az igazi változást.

A hét második felére már hidegebb légtömegek érkeznek, éjszaka fagyok, nappal fagypont körüli értékek.

Markáns lehűlés, fagyos levegővel, akár hóval!

A hét vége felé a Skandinávia térségében lévő anticiklon megszűnik és egy újabb anticiklon alakul ki az atlanti térségben. Az új magasnyomású képződmény meggátolja a délnyugatról érkező ciklonokat és az általuk szállított meleget, ráadásul a megszűnt anticiklon észak, északnyugat felől rásegít a hideg szabad áramlásának. Ekkor Izland és Skandinávia térségében újra aktív lesz a ciklon tevékenység és ezek jó eséllyel hatolnak be Európa belsejébe. Ugyan a velük érkező csapadék mértéke még nem pontosan becsülhető, de a télies folytatás elég jó valószínűséggel következhet be. A ciklonok hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szakíthatnak le, ami tartósabb északias áramlással fagyos nappalokat, kemény éjszakai fagyokat és akár havat is hozhatnak!

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!
Hétvégétől komoly lehűlés érkezhet, a magasban kimondottan fagyos levegővel, éjszaka erős fagyokkal, nappal is fagyhat.
A nyomási viszonyokból jól látszik az a két markáns ciklon, ami lehúzhatja a hideget északról.
A hőmérsékleti anomália térkép jól mutatja, hogy több fokkal lehűlhet a levegő, akár 8-10 fokos lehűlés is lehet a hét első napjaihoz képest. A mostani hőmérsékleteknél, akár 10-15 fokkal hidegebb lehet a mostani előrejelzések alapján.

Mennyi az esélye a hónak?

Az alábbi két fáklya-diagramon a GFS (1.) és a GEM (2.) hosszútávú modellek különböző számításait láthatjuk. Jól látszik, hogy a hőmérsékletben (felső fél) a nagy szórás ellenére is lefelé húz az átlag (Fehér vonal).
Az alsó részén a csapadék látható, amiből szintén látszik, hogy a szórás igen nagy, de végig megvan az esélye a hónak.

Összefoglalva:

A hétvégén, jövő hét első napjaiban még az átlagnál enyhébb idő lehet, legfeljebb a Mátrában, Börzsönyben és Bükkben hullhat hó, havas eső, ónos eső, máshol azonban sok eső eshet.
A hét közepére már néhány fokkal lehűl a levegő és hétvégére téliesebb időnk lesz. Hóra a hegyekben van nagyobb esély, de az Alföldön sem zárható ki.
Ezt követően tartósabb északi áramlással markáns lehűlés jöhet, nappal is fagyokkal és éjszaka, akár -10 fok alatti hőmérsékletekkel. A havazás esélye is fennáll, de biztosra még nem mondható ki, hogy lesz!

A hosszútávú időjárás előrejelzés térképei: WXCHARTS

Fáklya-diagram: wetterzentrale

A hosszútávú időjárás előrejelzés mellett mindig friss előrejelzésünk a holnapi időjárásról ide kattintva érhető el!