Szerdán markáns hidegbetörés érkezik: erős fagyok, havazás jöhet vele!

Szerdán markáns hidegbetörés érkezik: erős fagyok, havazás jöhet vele!

Ahogy azt már napokkal ezelőtt kifejtettük, a globális és sztratoszferikus áramlások, nyomási viszonyok és hőmérsékleti anomáliák a következő napokban, esetleg hetekben téli időjárásra engednek következtetni, amit a rövidebb távú előrejelzések, modellképek alá is támasztanak.

A hónap közepe tájékán az anomália térképen kirajzolódik a lehűlés mértéke

Csapadékos hétkezdet, sok eső, a hegyekben hó!

A hét első napjaiban, nagyjából szerda estig bezárólag az erős délnyugati áramlás lesz a domináló. Ennek köszönhetően hétfő este, majd szerdán is egymást követő mediterrán ciklonok érik el hazánkat. Nyomukban eleinte még meleget szállítanak, illetve többfelé jelentős csapadékot.

Hétfőn és kedden főként a Dunától keletre eső tájakon hullhat jelentős csapadék, ami szinte mindenhol eső lehet, ám a Mátra és Bükk csúcsain havas eső, hó is eshet. Néhány centiméter megmaradhat.
A ciklon mögött már néhány fokkal hidegebb levegő érkezik, ám nem ez hozza meg az áttörést. Ekkor még napközben 5-9fok valószínű, csupán a hegyekben lehet hidegebb.

Hétfő 1500m hőmérséklet
Kedd 1500m hőmérséklet

Szerdán újabb mediterrán ciklon érkezik. Ekkor már más lesz a helyzet, ugyanis viszonylag rövid időn belül hidegszektorába kerül hazánk. A nyugati területeken végig hó hullhat és akár több centiméteres hóréteg is kialakulhat. Később, estétől a ciklon északkelet felé halad, mögötte nagy mennyiségű hideg levegő árasztja el hazánkat. Bár a csapadék a nyugati tájakat leszámítva csak a hegyekben és esetleg északkeleten hullhat hó formájában, már érezhető lesz a lehűlés.

Érkezik a hideg levegő

Drasztikus változás: kemény éjszakai fagyok, hideg nappalok, esetleg az első nagyobb hó!

Csütörtökön és pénteken újra megjelennek a fagyok, januárban mily meglepő, és reggelente többfelé mérhetünk -5 fok körüli értékeket. Nappal még általában fagypont körül, kissé felette alakulhat a maximum. Sokfelé kisüthet a nap, ugyanakkor a felhőátvonulásokból bárhol kialakulhat hózápor.

Csütörtök 1500m hőmérséklet
Péntek 1500m hőmérséklet

A hétvége időjárása már meglehetősen bizonytalan, főként a vasárnapi, hiszen szombaton még kevés esélye csapadéknak.
Az éjszakák fagyosak lesznek, sokfelé -5 fok alatti, néhol  -10 fok körüli hajnalokkal és a nappali maximumok is fagypont körül alakulhatnak.

Szombat 1500m hőmérséklet

A vasárnapi időjárás változást hozhat, ám ez még rendkívül bizonytalan. A modellek ugyan számolnak egy erősebb mediterrán ciklon képződésével, aminek pályája valahol hazánkhoz közel esik majd, de egyelőre nem lehet borítékolni. Mindenesetre vasárnap és hétfőn megnő a valószínűsége a csapadeknak, havazásnak, ugyanakkor néhány fokos enyhülés sem zárható ki emiatt!

Vasárnap 1500m hőmérséklet
Markáns hidegbetörés fagyok havazás

Térképek: WXCHARTS