A sok éves átlagnál hidegebb időszak kezdődik!

A sok éves átlagnál hidegebb időszak kezdődik!

Nem érdemes túlragozni, bőven elég a GFS modell fáklya-diagramjára pillantani. A modell különböző számításai adják az adott eps tagokat, amiket vonalakkal jelöl. Balról a hőmérséklet, jobbról a csapadék jelölését láthatjuk a függőleges tengelyen. Alul a vízszintesen a dátumot.
Az alsó vonalak képezik a csapadék előrejelzést, a fölötte lévők a hőmérsékletet.
A vastag, piros vonal jelzi a sok éves átlaghőmérsékletet. A fehér vastag vonal az előrejelzés eps tagjainak az átlagát. A vastagabb zöld vonal a fő futás és kevésbé kivehető egy vastagabb kék, ami a kontroll számítás.
Ezek után már szinte mindenki le tudja olvasni, hogy a következő néhány napban minden számítás az átlag alatti értékeket vár és az idő előrehaladtával nyilván a matematikai hibák következtében növekszik a szórás, tehát egyes tagok fölé csúsznak, de ezek átlaga és a fő futás továbbra is, egészen a hónap második feléig az átlagnál hidegebbet vár.
Ez természetesen nem jelenti egyenesen azt, hogy zord téli idő lesz, bár valószínűleg főleg hétvégétől lesznek erősebb,  nagy területen -10 fok körüli fagyok.
A csapadék tekintetében is nagy a szórás, de a hétvégén nagyobb területen is eshet, és a hőmérsékletek alapján a legtöbb helyen ez hó lesz!

Az átlagnál hidegebb időszak jön
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514