Kiterjed havazás érkezik, északkeleten 10-15cm hó hullhat szerda estig! (Hótérkép)

Kiterjed havazás érkezik, északkeleten 10-15cm hó hullhat szerda estig!

Újabb havazás érte el hazánkat nyugat felől. Ennek első hulláma nagyjából kedden a kora délutáni órákig elhagyja kelet felé hazánkat és délután már csak északkeleten havazhat.
Az éjszaka első felében a Dunántúl északnyugati területein és a főváros térségében, majd máshol is havazás kezdődhet. Nyugaton, délnyugaton ónos eső is eshet.
A legtöbb hó keleten, északkeleten és a Kisalföldön eshet le, ott kedd délig  2-5cm várható, de kisebb körzetekben több is eshet.

Átmeneti szünet után kedd délután melegfront érkezik, amely majd a hét közepére 10 fok feletti értékeket is hozhat a délutáni órákra, ám előtte meglehetősen széles skálán rendezi be hazánkat a csapadék tekintetében.
Délnyugaton és nyugaton nem valószínű jelentős csapadék, és az sem hó lesz, legfeljebb időszakosan. Egyre inkább eső, havas eső és esetleg ónos eső valószínű.
A középső területeken eleinte hó, majd ónos eső, havas eső eshet. Átmenetileg lepel kialakulhat, de jelentős hóréteg valószínűleg nem lesz, ellenben az utak csúszhatnak.
Keletebbre, illetve az Északi-középhegységben leginkább hó lesz, főként a Börzsöny-Debrecen vonaltól keletre. A legtöbb helyen lepel-5cm közötti hóréteg alakulhat ki, de az északkeleti határhoz közel, akár újabb 15cm hó is hullhat. Ott szerda estig a hóvastagság meghaladhatja a 20 centimétert. Ebből a friss hó, azaz a ma estétől szerda délig hulló nagyjából 10-15cm (esetleg kis körzetekben ~20cm) közötti lehet, a határhoz közeledve növekvő mennyiségben.

Jelentős havazás 15cm hó

Térképek: Tarkó Péter, Metkép

Borító: mtlblog