Erős felmelegedés a hét második felében!

Jelentős felmelegedés kezdődött!

Az elmúlt napokban több fokkal az ilyenkor megszokott hőmérsékleti értékek alatti hőfokokat mérhettünk országszerte, amit egy erőteljes hidegleszakadás okozott. A szibériai eredetű légtömeg hatására sokfelé -10 fok alatti éjszakák voltak, azonban szerencsére nem tudott tartósan megmaradni ez a hideg légtömeg.

Jelenleg már meleg levegő érkezik hazánkba, aminek hatására a reggel sokkal kevésbé volt hideg, mint az elmúlt napokban.
A melegedést egy Nagy-Britannia felett kimélyülő ciklonnak, illetve egy tőlünk délkeletre elterülő, hatalmas kiterjedésű magasnyomású gerincnek köszönhetjük. Ezen légköri képződmények közös áramlási rendszerében szubtrópusi eredetű légtömegek árasztják el Közép-Európát, de hatásukra egészen a Skandináv-félszigetig jelentősen melegebb időszak köszönt be.

Jelentősen melegszik a levegő, kisebb hőhullám érkezik!
Forrás: Windy.com

A fenti képen a csütörtök délre várt hőmérsékleti értékek láthatóak, 2 méteres magasságra számítva. Ekkor éri el a “hőhullám” a maximális kiterjedését.
Nagy-Britanniától északkeletre látható az erősen kimélyült, nagy kiterjedésű ciklon, míg a térkép délkeleti sarkában a magasnyomású gerinc látható.

Hogy mennyivel melegebb időszak jön, mint a sokévi átlag, két animáció szemlélteti. A délnyugati tájakon 10-12 fokkal magasabb értékek várhatóak, mint az ilyenkor megszokott volna.

Forrás: meteologix.com
Forrás: meteologix.com

Az ECMWF heti anomália térképe is arra enged következtetni, hogy az átlagosnál enyhébb időszak következik, méghozzá Európa nagy részén, és jelentősen enyhülni fog a rendkívüli hideg Szibériában is!

Forrás: apps.ecmwf.int/
Forrás: apps.ecmwf.int/
Forrás: apps.ecmwf.int/
Forrás: apps.ecmwf.int/

Az utolsó térképen jelentősen megnő az átlagos hőmérsékletű terület nagysága, ami arra enged következtetni, hogy erősen nő a bizonytalanság, így ennél távolabb már nem érdemes tekinteni.

A következő 4 térképen pedig a csapadék átlagostól való eltérését olvashatjuk le, szintén heti anomália térképek segítségéve. A zöld a csapadékosabb, a piros a kevésbé csapadékos területek jelzése:

Forrás: apps.ecmwf.int/
Forrás: apps.ecmwf.int/
Forrás: apps.ecmwf.int/
Forrás: apps.ecmwf.int/

Összességében tehát elmondható, hogy az átlagtól kissé melegebb, és csapadékosabb időszak áll előttünk, amit a következő 2 hétben még nagyobb valószínűséggel, míg utána rohamosan növő bizonytalansággal kell figyelembe venni!