Jövőhéten újabb hidegbetörés, akár jelentős havazást is hozhat!

Jövőhéten újabb hidegbetörés, akár jelentős havazást is hozhat!

Átmenetileg egy ciklon előoldalára kerültünk, ami a szokásosnál jóval melegebb napokat hoz egészen a hétvége második feléig, amikor újabb, ismét markáns lehűlés éri el térségünket és egyelőre úgy néz ki, jelentős csapadék társul hozzá.

Erőteljes melegedés, tavaszi napok:

A következő néhány napban, ahogy azt az alábbi térkép is jól szemlélteti, a ciklontevékenység súlypontja tőlünk nyugatra helyeződik, átmenetileg nyugodtabb napok jönnek.
A hétvégéig sokkal inkább a magas nyomás dominál, ami az északról érkező ciklonokat eltéríti, irányuk miatt nem befolyásolják időjárásunkat, ellenben a délnyugatra lévő ciklon, ami Spanyolország térségében képződik és majd el is ér minket, erős előoldali áramlásával meleget szállít hozzánk. Mivel a levegő nedvességtartalma magas lesz, nem lesz zavartalan a napsütés és néhol előfordulhat gyenge csapadék a hétvégéig is.
Hétvégén aztán elér minket a mediterrán ciklon, utat engedve a hidegnek, ami azonban megtorpan. Ennek köszönhetően szombaton és vasárnap ugyan sok csapadék lesz, de ebből szilárd legfeljebb nyugaton és északon hullhat a hegyekben.

Jól látszik a nyomási viszonyokon, hogy tőlünk nyugatra és északnyugatra ciklonok tevékenykednek, míg nálunk magasabb légnyomás uralkodik!
Az átlagnál több fokkal melegebb lesz a hét utolsó napjaiban.

Markáns lehűlés, jelentős havazás esélyek!

Ezt követően az elhaladó mediterrán ciklon hátoldalán már vasárnap megindul a hideg levegő le a mediterrán térségbe, ahol egy újabb erős ciklon képződik. Hétfőn hajnalra már országszerte az előző ciklon hidegyzektorába kerülünk és megindulhat a hideg leáramlása. Ezt követően hajnalban, napközben érkezhet az újabb ciklon, ami egyelőre úgy tűnik, jelentős csapadékot hozhat. Ennek halmazállapota még megoszlik a modellek között, hiszen van amelyik végig havat vár, van amelyik csak a csapadék második felét várja  hóban, ugyanakkor biztató, hogy együttesen közel hasonló a kép.
Ennek megfelelően egyelőre leginkább valószínűségi jelleggel lehet róla beszélni. Mindenesetre minden esély megvan egy jelentős havazáshoz, amit például az amerikai nagy modell, a GFS is jelez már több frissítés óta.

Térségünkben is beindul a ciklontevékenység.
Ismét az átlagnál hidegebb napok jönnek.
Az esti GFS előrejelzés is jelentős havazást vár, akár csak az előzőek.
Hidegbetörés jelentős havazás
A GEFS hóvalószínűségi térképe is biztató ilyen távlatban.

Csapadékos, télies folytatás a héten!

Mivel rendkívül aktív lesz ciklonokban ez az időszak, ahogy az a GFS modell fáklya-diagramján is látszik, nehéz megmondani pontosan, hogy mennyi csapadék lesz és hol. Ugyanakkor egy nagyjábóli kép alapján azt lehet látni, hogy ismét az átlag alá esnek a hőmérsékletek, fagyos éjszakák és hideg nappalok jönnek és országos szinten jelentős csapadékra jó esély van, ami hó és vegyes csapadékként hullhat!

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514


Térképek: WXCHARTS