MetKép

A tavasz után újabb támadást indíthat a tél hétvégétől?

A tavasz után újabb támadást indíthat a tél hétvégétől?

Mivel ez rendkívül hosszútávú előrejelzésnek számít, leginkább a különböző modellek által számított lehetőségeket igyekeztünk felvázolni a cikkben!

Animáció a hőmérséklet alakulásáról:

Hőhullám” a hétvégéig!

A vasárnapi havazást követően még hétfőn hideg napunk lesz, eleinte keleten ónos esővel és hóval. A ciklon azonban gyorsan elhagyja térségünket és mögötte átmenetileg nyugodtabb idő lesz. Egy nagy kiterjedésű anticiklon foglalja el a kontinens déli, középső és délkeleti részeit, így értelemszerűen a ciklonok ettől nyugatra és északra helyeződnek el.

A ciklonok csapadékrendszerei a hét közepén
A nyomási viszonyok látványosabban szemléltetik (A kék területen alacsonyabb, a narancson magasabb a nyomás)

Az északabbi pályán mozgó légörvények nem befolyásolják egyelőre térségünk időjárását, hiszen az anticiklon visszaszorítja csapadékukat és az általuk szállított hideget.
Ugyanakkor a Spanyolország térségében örvénylő ciklonok egymást követően haladnak északkelet felé, minket nem érintve, ám a kedvező elhelyezkedésüknek köszönhetően meleg levegőt pumpálnak az anticiklonba, így hozzánk is. Ennek következtében tavaszias időnk lesz, bár szerdán az elhaladó ciklon hidegfrontja súrolja hazánkat, így pár fokkal visszaeshet a hőmérséklet és záporok lehetnek.
Jelentős lehűlést nem hoz, hiszen egy újabb ciklon melegszektorában a hétvégéig meleg levegőt kapunk. A változóan felhős időben, élénk déli  szél mellett 12-15 fokos melegre készülhetünk.

A hőmérsékleti anomália térképen látszik, hogy több, mint 10 fokkal melegebb lehet az átlagnál! Tiszta tavasz.


Vasárnap, jövő hét elejétől újabb hidegbetörés?

A fent említett ciklon a hosszútávú modellek alapján megközelíti térségünket. A helyzet bonyodalmának fő tárgyát ez a légörvény képezi, hiszen pályája még sokat változhat és ebből kifolyólag az általa előidézett időjárási helyzet is. Bár jelenleg a modellek és ezek különböző, úgynevezett eps tagjainak átlaga a hidegebb folytatást vizionálja, még nincsen borítékolva.
Valamikor vasárnap, hétfőn érkezhet meg a ciklon térségünkbe és amennyiben a jelenlegi számítások nem tévednek jelentősen, a hátoldalára kerülve hideget szakíthat le az anticiklon peremén toporgó sarkvidéki eredetű fagyos levegőből!

A ciklon következtében az anticiklon eltávolodik tőlünk.
Hátoldalán elindul a hideg

A hideg a mediterrán térségben szinte borítékolható, hogy mediterrán ciklont avagy ciklonokat generál, melyek Európa középső, délkeleti és keleti területein okozhatnak csapadékot. Ez a nyomási elrendeződéseken és az alábbi fáklya-diagramon is kivehetőek. Jelenleg úgy tűnik visszatér az alacsony légnyomás, azaz a ciklonokkal tarkított időjárás és a hideg is a térségbe, ám ez még változhat!

Egészen délre eljuthat a hideg
Újra aktivizálódik a mediterrán térség
Előrejelzés Tavasz után tél
Ismét több fokkal az átlag alá eshet a hőmérséklet
Mozgolódik a csapadék is és a hőmérséklet is egyértelműen lefelé ível! Térkép: https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=55514&model=gfs&var=201&run=0&lid=ENS&bw=1

Mi történik, ha nyugatabbi/sokkal keletebbi pályán halad a ciklon?

Bár jelenleg nem számol ilyennel modell, maximum néhány eps tagja (ezek az adott modell különböző számításai) a modelleknek, korábban vizionáltak olyan lehetőséget is, ami természetesen hasonlóan reális, hogy a ciklon, mely a hideget megindítaná, valamivel nyugatabbi vagy jóval keletebbi pályán mozog. Ebben az esetben a lehűlés kisebb mértékű lenne és kevésbé tartós. Nos, ez az oka annak, hogy rendkívül nehéz ezeket a helyzeteket pontosan előrejelezni!

Összességében:

A héten egyértelműen több fokkal melegebb lesz a sok éves átlagnál, majd a hétvégén, jövő héten nagyobb valószínűség mellett változás érkezik. Mivel a modellek a hideg felé hajlanak és a valószínűségi számítások többsége szintén, jó eséllyel februárban visszatér a télies időjárás!

Ez már komoly hideggel járna

Térképek: WXCHARTS