Hétvégén északon havazhat, hegyekben akár több centi hó hullhat, délen 10-14 fok lesz!

Hétvégén északon havazhat, hegyekben akár több centi hó hullhat, délen 10-14 fok lesz!

A hazánkat csütörtökön elérő hidegfront kettősséget alakít ki, ami a további napokban is fennállhat, hiszen az uralkodó áramlási viszonyokat is ez a megoszlás fogja meghatározni a hétvégén.

Pénteken újabb csapadék érkezik, ami a Dunától keletre okozhat esőt, hajnalban a hegyekben lepel-néhány centiméter közötti havat is, majd napközben ott is elolvad a hó és vegyes csapadék hullhat. Délen ekkor még 10-13 fok valószínű, miközben északon épphogy fagypont felett lesznek a hőmérsékletek.

Jellemzően eső lesz


Szombaton egy újabb hidegfront éri el a térséget, ami nagyobb területet érint majd hazánkból, ugyanakkor ez sem lesz elég a meleg teljes kiszorítására. Délen, délnyugaton továbbra is 10 fok köré, fölé melegszik majd a levegő (egészen a határnál 12-15 fok lehet) és ott csapadék sem valószínű, legfeljebb jelentéktelen mennyiségben. Ezzel szemben északon már nagyobb mennyiségű vegyes csapadék lesz. A hegyekben és az északi, esetleg az északkeleti országrészben hó, havas eső valószínű, amiből síkvidéken legfeljebb lepel, míg a hegyekben, akár több centiméter megmaradó hó is eshet a jelenlegi számítások szerint. A hőmérsékletek jellemzően fagypont körül, a hegyekben az alatt várhatóak.

Megj.: jelenleg bizonytalan, hogy a magasban mekkora területet érint majd a fagyos levegő, így lehetnek olyan területek (főként a kékkel jelölt részek), ahol csak az alacsonyabb légrétegben fagy, így ott ónos eső, fagyott eső is eshet átmenetileg, majd egyre inkább eső!

Hó Havazás északon
Térkép: Tarkó Péter, Metkép
Szombaton északon intenzíven havazhat


Vasárnap ismét nagyobb teret vesz be a meleg levegő, mivel egy újabb érkező mediterrán ciklon előoldalára kerülünk, majd melegfrontja is érint minket. Ekkor délen ismét 10-15 fok lehet és északon is legfeljebb az Északi-középhegység térségében eshet vegyesen hó, eső és havas eső, máshol eső valószínű.

A hajnali, reggeli órákig havazhat északon

Térképek: UM modell, ICM meteo

Ez is érdekelhet!  A hét második felétől zivataros napok jönnek!

Borító: MTI fotó