Hosszútávú kilátások: sok csapadék, újabb lehűlés, akár hóval, téli idővel! (Animációs előrejelzés)

Hosszútávú kilátások: sok csapadék, újabb lehűlés, akár hóval, téli idővel! (Animációs előrejelzés)

Az elmúlt néhány nap időjárása viszonylag kevés helyen és apró jegyekben tükrözte legfeljebb, hogy február eléje van. Ez a helyzet a jövőhéten változhat még jelentosen, amikor újabb falatot kaphatunk a télből, ami a 18,1 fokos melegrekord után éles váltás lesz!

Hosszútávú animációs hőmérséklet előrejelzés:

Európai összefoglaló:

Vasárnap mediterrán ciklon először meleget, majd hideget hozhat!

A hétvégén, illetve a hét első napjaiban az észak-atlanti térségben ciklonok tevékenykednek, melyek frontjai a mediterrán térségben mediterrán ciklonokat generálnak. Eközben a kontinens északi és délkeleti területein anticiklonok határozzák meg az időjárást. Tőlünk délre nagy mennyiségű meleg, északra hideg halmozódik fel.

A hideg és a meleg határán a hétvégén
Jól látszik, hogy tőlünk nyugatra erős ciklontevékenység lesz, ami hozzánk eleinte még meleget szállít. Minél kékebb/lilább, annál alacsonyabb a légnyomás, azaz ciklonális az időjárási helyzet.


Az első ciklon vasárnap érkezhet meg, melynek eleinte melegfrontja kifejezetten enyhe levegőt szállít fölénk, délen 15-17 fok is lehet és északon is megenyhül. A ciklonnak azonban hétfőn hidegszektorába kerülve hazánk és a környező országok hidegöblítést kaphatnak. A hegyekben és északon ekkor már a jellemző csapadék havazás lesz, míg máshol vegyes csapadék valószínű. Sokfelé jelentős csapadék hullhat.

Több fokos lehűlés érkezik
A hét elejéig várható csapadék.

Újabb ciklon, átmeneti melegedés!

A hideg lejut az Adria térségébe, ahol ismét ciklon keletkezik. Ekkor egy anticiklon már Skandinávia fölé helyeződik, ezzel átmenetileg a ciklontevékenységet délebbre szorítva. Ez okozza majd Kelet-, és Közép-Európa időjárásában az átmeneti enyhülést, hiszen az erős déli áramlás megszakítja a hideget és meleget pumpálnak a ciklonok.
Ebben az időszakban, a hét közepéig, második feléig elsősorban a kontinens ezen területeire szorul vissza a csapadék, ami a magasabb hegyeket leszámítva, illetve Németországot, ahol meglesz az átfedés, mindenhol eső lesz.

Délen és nyugaton ciklonok, északabbra anticiklon.

Blokkoló anticiklon, markáns lehűlés, csapadékos idő! (Esélylatolgatás, nagy bizonytalanság!)

A hétvégére tőlünk délnyugatra, majd nyugatra is nagy kiterjedésű anticiklon alakul ki, ezzel az atlanti térségben, Spanyolországban, majd a Brit-szigeteknél is átmenetileg nyugodtabb időt hozva. Számunkra a tél szempontjából kedvező elhelyezkedésű lehet, hiszen a délről érkező meleget átmenetileg blokkolhatja, ugyanakkor a ciklonok pályája is nekünk kedvezhet.
Amennyiben ez a forgatókönyv alakulna ki, amit most több globális hosszútávú modell is vár (Sajnos elég bizonytalan, mert drasztikus különbségek vannak a frissítések között), eleinte északnyugat felől, majd az anticiklon nyugatabbra helyezkedésével délnyugat felől érkezhetne csapadék, miközben tartósabb északi áramlás alakulna ki, tehát téli idő, hó és hideg vendégeskedne a Kárpát-medencében és a kontinens középső és keleti részein.

A nyomási elrendeződés a hétvégétől:

Hosszútávú kilátások előrejelzés Lehűlés
Hidegbetörés egy messzi-messzi galaxisban, egy valószínűleg eltúlzott futással. 😀

Részletes hazai előrejelzés:

Szombaton újabb csapadék érkezik, mely főként a Budapest-Békéscsaba vonaltól keletre okozhat kisebb esőt, a hegyekben havat is. A minimumok -3 és 6, maximumok északon -2 és 3, máshol 6 és 15 fok között lesznek.

Vasárnap eleinte csak gyenge eső valószínű, élénk délies légmozgással, majd délután intenzívebb csapadék érkezhet és a szél északira fordul este. Reggel a minimumok 0 és 6, nappal a maximumok 3 és 15 fok között lesznek.

Hétfőn hajnalban folytatódik a hideg beáramlása és a csapadék, így egyre nagyobb területen eshet vegyes csapadék. A hegyekben és északnyugaton néhány centiméter hó is hullhat, máshol eső valószínű. A front érkeztével nyugaton zivatar sem zárható ki. Reggel -4 és 6, délután -5 és 5 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Kedden a reggeli órákban a legalacsonyabb értékek 0 és  -7 fok között lesznek, napközben a maximumok -2 és 8 fok között. Csapadék nem valószínű.

Szerdán a reggeli minimumok -4 és 4, maximumok -1 és 10 fok között lesznek. Csapadék legfeljebb nyugaton és délen alakulhat ki elvétve.

A folytatásban téliesebb idő valószínű, ugyanakkor az alábbi fáklya-diagram is jól szemlélteti, hogy nagy a bizonytalanság a hideg mértéke és csapadék mennyiségének tekintetében. A különböző eps tagok szórása nagy!

https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Térképek az előrejelzésben: WXCHARTS