MetKép

Országszerte havazhat, néhol 5-10cm hó, erős hófúvás!

Országszerte havazhat, néhol 5-10cm hó, erős hófúvás!

Este hidegfront éri el hazánkat, mely éjfélre nagyjából a főváros térségéig, reggelre a keleti országrészbe is elér.

60-80, néhol akár 100-110km/h-s szél!

A hideg érkeztét az északnyugati, északon és északkeleten az északkeleti szél megerősödése, viharossá fokozódása jelzi majd. Sokfelé kell készülni 60-80km/h-s lökésekre, de a Bakonyban a 100km/h-t is meghaladhatják a legerősebb széllökések.

Estétől országszerte havazhat, erős hófúvás lehet!

Késő délután, este nyugat felől a csapadek fokozatosan hóba vált és a délelőtti órákig, délig a keleti országrészt is eléri. A legkevesebb hó északnyugaton és délnyugaton hullhat, ám lepel-néhány centiméter hó itt is eshet. A Bakony térségében és az Északi-középhegység tágabb környezetében délig, akár 10cm-t meghaladó hó is hullhat. Máshol a déli órákig jellemzően 2-7cm közötti mennyiség gyűlhet össze.
Ezt követően egy erős összeáramlás mentén péntek délig, esetleg estig hózáporok alakulhatnak ki, melyek további 5-10cm havat hozhatnak, de kisebb körzetekben, akár ennél jelentősen több is hullhat!
A viharos szél főként a Dunántúlon, a hegyekben és a Duna-Tisza közén hordhatja a havat, amiből akár nagyobb hótorlaszokat is építhet.

Országszerte figyelmeztetés van hóra, néhol másodfokú hófúvásra!

Hófúvás országszerte havazás hó

Fagyos idő!

A magasban jelentősen lehűl a levegő, országszerte közel 20 fokkal hidegebb levegő lesz fölöttünk. Ezt a lehűlést garantáltan érzékeljük majd, hiszen 10-18 fokkal hidegebb lesz, mint az előző időszakban. Nappal is fagyni fog és éjszaka is -10 fok köré, néhol az alá hűl majd a levegő!

Térképek: Tarkó Péter, MetKép

Borító: deseret.com

Több északkeleti folyónk árad!

Ez is érdekelhet!  Kora nyárias idővel indul a hét, majd kedden hidegfront érkezik